В България не е възможен преврат, който да тръгне от

В България не е възможен преврат, който да тръгне от ...

В България не е възможен преврат, смята Томислав Дончев.В България не е възможен преврат, който да тръгне от улицата, каза днес по Би Ти Ви вицепремиерът Томислан Дончев. Коментарът му беше по повод разпространени информации до медиите за готвена насилствена смяна на властта.

"Не ме е страх от метеж, ако бях плашлив, нямаше да съм на този пост. Няма да можем да свършим нищо, ако стоим напрегнати при всяка инсинуация", посочи Дончев. Той допълни, че все пак подобни информации трябва да се проверят.

Вицепремиерът припомни, че България има опит в смяна на властта с преврати, но това е било много назад във времето. "Не си представям нещо подобно, защото обществото има здрави демократични инстинкти", обобщи Дончев.

В коментар за предстоящата предизборна кампания и първите удари под кръста в нея, вицепремиерът каза, че една кална и мръсна кампания може да уязви противника, но не може да накара хората да подкрепят този, който каля и мърси. Томислав Дончев обаче уточни, че сега се забелязва по-сложен сценарий - атаките идват от страничен човек, а не от кандидата, който остава мил и усмихнат.

Вицепремиерът изрази съжаление, че ни си спомня нито една изцяло цивилизована предизборна кампания. "Изборите са уникален шанс да научиш неща за себе си, които не си знаел. Това е вид безсилие. При прекаляването обаче може да има обратен ефект, защото българският народ е жалостив и може да започне да симпатизира на жертвата", посочи още Томислав Дончев.

Той обобщи, че предизвикателството за ГЕРБ ще е да докаже, че неговите кандидати заслужават доверите. "Ще бъдем реалисти, няма да се обещават неща, които няма да се случат", посочи още Дончев.

Той коментира и темата за прекратяването на договора за изкупуване на ток от т.нар. "американски централи" - ТЕЦ "Марица Изток 3" и "Ей И Ес Гълъбово". "Инвеститорът си е избил разходите. Ще поканим мениджмънта на разговори и ще започнем преговори. Какво ще стане, не мога да гадая", посочи вицепремиерът.

В отговор на въпрос, той уточни, че според мнението на наетите от държавата адвокати и експерти-финансисти, няма основание да се иска неустойка, защото инвеститорът е формирал и печалба от експлоатирането на централите.

Всичко, което трябва да знаете за:Местни избори 2019 (95)

Източник: dnevnik.bg