В България над 40 процента от хората живеят в пренаселени

...
В България над 40 процента от хората живеят в пренаселени
Коментари Харесай

Опасно за здравето на българите е, че живеят толкова натясно

В България над 40 % от хората живеят в пренаселени жилища. В изискванията на пандемия и огромна заплаха от заразяване това е един доста обезпокоителен факт, написа Дойче веле.

Същото е ситуацията и в прилежаща Румъния. Данните са от 2018 година, само че надали през днешния ден нещата са се подобрили изключително. В Италия, където поради корона рецесията са в действие доста строги ограничавания за овакантяване на личното жилище, 27,8% от хората също живеят в пренаселени жилища. Само за съпоставяне: във Франция този % е 8,2, в Испания 4,7. Средното ниво на пренаселени жилища в Европейски Съюз е 15 на 100.

Кое жилище се счита за пренаселено? Според "Евростат " това е жилище, в което:

- Три или повече деца живеят в една стая.

- Брат и сестра младежи към момента са принудени да си поделят детската стая.

- Родителите употребяват всекидневната и като спалня.

С други думи, за всяко семейство би трябвало да има обособена стая, за всеки възрастен индивидуален член от семейството - също. Необходимо е и настрана помещение за домакинските потребности.

Кои са най-застрашени от теснота?

Според Германската статистическа работа 6 милиона германци живеят в пренаселени жилища. Това са над 7% от хората в страната. Особено застрашени от тази орис са самотните родители, които доста постоянно са принудени да живеят в едно помещение с детето или децата си. Сред страдащите от жилищна теснота най-често попадат още небогати хора или жители с задграничен паспорт.

В градовете три пъти повече хора живеят натясно. Нека да напомним, че през последните години в Германия тематиката доста постоянно излизаше на дневен ред по отношение на пренаселените жилища в някои немски градове.

Спекуланти настаняват там мигранти от България и Румъния по няколко души в стая против големи наеми. Същият проблем постоянно се следи и измежду служащи от Източна Европа, които се трудят в кланици или по градежи в Германия и от време на време са принудени да спят даже на смени, тъй като в общите квартири няма задоволително кревати.

По какъв брой квадратни метра на човек се падат?

В Германия през днешния ден на човек се падат по над 46 квадратни метра жилищна повърхност. В България до 2001 година важеше нормата 7 квадратни метра на човек. Според новата жилищна тактика обаче в страната би трябвало да бъде достигнато ниво от 30 квадратни метра жилищна повърхност на глава от популацията.

В момента пренаселените жилища се трансформират в сериозен медицински и психически проблем. Много хора, живеещи на тясна повърхност, са по-често застрашени от предаване на инфекции. А също така атмосферата в едно препълнено жилище постоянно се нажежава, стига се до спорове или в най-хубавия случай - до нарушение на рестриктивните мерки за излизане.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР