В България над 12% от хората имат заболяване на бъбреците.

...
В България над 12% от хората имат заболяване на бъбреците.
Коментари Харесай

Над 12% от българите имат заболяване на бъбреците

В България над 12% от хората имат заболяване на бъбреците. Това заяви проф. Емил Паскалев, ръководител на Българското сдружение по нефрология.

Бъбречното заболяване в ранен етап може да протича без признаци и по тази причина е необходим скрининг на хората, които са в риск. Един на всеки 10 души е с увреждане на бъбреците, като при хората над 60 години болестта се среща с по-голяма периодичност, посочи медикът.

Проф. Емил Паскалев посочи, че бъбреците филтрират отпадните артикули в кръвта и това прави болестта значимо.

" Хроничното бъбречно заболяване е положение, което е обвързвано с постепенна загуба на бъбречната функционалност във времето. Води до увреждане на бъбреците и до понижаване на способността им да поддържат организма здрав, като филтрират отпадните артикули от кръвта. Ако бъбречното заболяване се утежни, те могат да доближат високи равнища в кръвта и да причинят трайни затруднения ", сподели проф. Паскалев.

Намалената бъбречна функционалност води до други затруднения като високо кръвно налягане, анемия, понижаване на апетита, увреждане на нервите. Повишава се рискът от заболяване на сърцето и кръвоносните съдове. Усеща се отмалялост, проблеми с концентрацията, вероятни са мускулни крампи, посочи нефрологът.

Ранната диагностика предотвратява затрудненията, акцентира проф. Емил Паскалев. Необходимите проучвания, които би трябвало да се вършат постоянно, са кръвен тест за равнищата на креатанин и тест за албумин в урината.

Неговите препоръки са да се поддържа в норма кръвното налягане и холестерола, да имаме подобаващ режим на хранене и добра физическа интензивност, както и прекъсване на тютюнопушенето и алкохола.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР