В България над 100 хил. души ползват IQOS © Reuters

...
В България над 100 хил. души ползват IQOS © Reuters
Коментари Харесай

IQOS беше разрешен за употреба от най-строгия регулатор - американският

В България над 100 хиляди души употребяват IQOS

© Reuters Пет години след стартирането си за първи път на пазара, след наличие в 46 страни и откакто образува 18% от приходите на един от международните тютюневи колоси – Philip Morris, системата за нагряване на тютюн с устройството IQOS към този момент има позволение за приложимост от най-рестриктивния регулатор на медикаменти, храни и в тази ситуация – тютюневи произведения – Американската администрация за медикаментите и храните (FDA). След като документите на IQOS и клиничните изследвания за наличието на стиковете престояха над две години във FDA, продуктът получи позволение за продажба в Съединени американски щати.

IQOS и стиковете за него бяха първият артикул, признат за разглеждане по нова процедура на FDA за новаторски тютюневи артикули, които могат да бъдат подобаващи за отбрана на публичното здраве и разрешаването на първия от тях е голям триумф. От регулатора оповестяват, че разрешаването на IQOS ще изиграе роля за запазване на публичното здраве в Съединени американски щати, защото продуктът създава по-малко или по-ниски равнища на някои от токсичните субстанции, които се отделят при горимите цигари. Документите на IQOS, с които компанията кандидатства да може да афишира, че продуктите й са с понижен риск към момента остават за разглеждане във FDA, само че настоящето изказване на организацията за понижена вредност е значим сигнал към пушачите.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък " Въпреки че разрешаването на нови тютюневи произведения не значи, че те са безвредни, процесът на разглеждане и оценка подсигурява, че търговията с тези артикули е подобаваща за запазване на публичното здраве, като се вземат поради рисковете и изгодите за популацията като цяло. Това включва по какъв начин продуктите могат да повлияят на използването на никотин и тютюн върху младежите, както и капацитета на тези продуктите да се трансфорат в опция за пълнолетните консуматори на горими цигари ", разяснява Мич Целер, шеф на Центъра за тютюневи произведения на FDA, представен от администрацията.

Какво споделя FDA

Оценката е траяла толкоз дълго, тъй като по процедура аминистрацията би трябвало да проучва нарасналата или понижена възможност сегашните консуматори на тютюневи произведения да спрат да ги употребяват или пък да се преориентират към новите артикули. Освен това е направена научна оценка, която е минала през самостоятелна експертиза какво съдържа аерозолът, който се отделя при потреблението на системата за нагряване на тютюн IQOS, и FDA установи, че този пушек съдържа по-малко токсични химикали, в сравнение с цигарения пушек, а доста от токсините са в по-ниски равнища спрямо тези в цигарения пушек. Например, експозицията на въглероден окис от аерозола IQOS е сравнима с тази от околната среда, а равнищата на акролеин и формалдехид са 89% до 95% и 66% до 91% по-ниски, в сравнение с при горимите цигари.

Тъй като сега нагреваемите произведения дават отговор на определението за цигара във Федералния закон за храните, медикаментите и козметиката, от FDA означават, че за тях важи възбраната за телевизионна и радиореклама, а с цел да се ограничи рекламата им измежду младежите ще има рестрикция в уеб страниците и обществените медии. Администрацията изисква етикетите и рекламите да съдържат предизвестия за пристрастяващото деяние на никотина.

Вече пет години на пазара

IQOS беше пуснат за първи път в Япония и Италия в края на 2014 година Той участва в България от края на 2017 година и сега към този момент има над 150 хиляди консуматори и над 5% от пазара на тютюневи произведения.

През предходната година нагреваемите артикули са генерирали продажби от 4.1 милиарда $ или 14% от общите доходи на Philip Morris, като стремежът на компанията е да усили каузи от тях до 42% от приходите си през 2025 година, означават от CNBC.

В момента щатският пазар на цигари надвишава като продажби 100 милиарда $ годишно и фирмите се конкурират за вниманието на към 40 млн. пушачи. Глобалният пазар на тютюневи произведения се прави оценка на към 600 милиарда $, като преди всичко по консумация се подрежда Азия, следвана от Европа и Съединени американски щати.

Тъй като Philip Morris няма активност в Съединени американски щати, продуктите й ще бъдат продавани от основаната в Ричмънд, Вирджиния – Altria.

" FDA е сложила висок стандарт и ние чакаме да работим с тях в осъществяването на заповедта им за позволение за продажба, тъй че IQOS да доближи до вярната публика - актуалните възрастни пушачи ", споделя в своето изказване Андре Каланцопулос, основен изпълнителен шеф на Philip Morris International.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР