В България на 26 юли пристигна изключително ценна светиня –

...
В България на 26 юли пристигна изключително ценна светиня –
Коментари Харесай

Хиляди вярващи се стекоха пред мощите на светеца лечител Св. Панталеймон

В България на 26 юли дойде извънредно скъпа реликва – главата на св. Панталеймон – един от най-почитаните светци в Православния свят. Тя ще остане в страната ни до 2 август.

По мотив храмовия празник на столичния храм „ Св. Седмочисленици” патриарх Неофит отслужва съборна света литургия през днешния ден. Светините ще останат в храма за поклонение до 09:00 ч. на 29 юли.

ВИДЕО ТУК



Главата на св. Панталеймон едвам четири пъти е напускала рамките на Гърция – носена е за поклонение в Константинопол, във Влашко, два пъти в Русия и в този момент, за празника на св. Пантелеймон – 27 юли, идва у нас за поклонение от вярващите християни.

Заедно със светите Мощи идва и копие на чудотворната икона на св. Панталеймон, която се съхранява в манастира Ксенофонт на Света Гора.



Снимки: фейсбук профил Angel Karadakov

На 27 юли Православната черква отбелязва деня на Свети Великомъченик Пантелеймон и Свети Седмочисленици.

Лекар по обучение, който откакто приел християнско кръщение, получил дара на лечителството и чудотворството, а след мъченическата му гибел по неговото покровителство стават доста изцерения, както от физически, по този начин и от душевни заболявания и премеждия. Частици от мощите на св. Пантелеймон - Лечителя се съхраняват в доста християнски църкви и манастири по света, само че най-голяма част от мощите се намира на Света Гора, Атон. Главата на светеца се пази в едноименния Светогорски манастир „ Свети Пантелеймон” и в този момент атонски монаси отпред с игумена на манастира донасят светинята в България.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР