В България месецът е бил със средни температури над нормите,

...
В България месецът е бил със средни температури над нормите,
Коментари Харесай

Декември 2021-а: С над половин градусова положителна аномалия

В България месецът е бил със междинни температури над нормите, само че и с доста положителни снежни условия в планините

Симеон Матев е създател в и лекар по климатология, защитил е докторат на тематика " Съвременни промени на климата в България ". В момента е помощник по климатология в Софийския университет " Св. Климент Охридски " в катедра " Климатология, Хидрология и Геоморфология ", като главните му научни ползи са в региона на изменението на климата, дълготрайните прогнози и климатичните фактори за геоморфоложки процеси. Има богат медиен опит, бил е в екипа на " Времето " в съвсем всички наши малките екрани, както зад кадър, по този начин и в ефир.

Декември 2021 година, шестият най-топъл декември за последните 43 години, резервира наклонността за всеобщи наднормени условия в световен аспект, само че и сподели склонността на избрани места към огромни температурни контрасти. В Литън, Канада през юни бяха регистрирани близо 50 °C, а през миналия месец температурата се намали до – 26°C.

Според систематизираната информация от Европейската работа за изменение на климата (C3S) междинната температура на въздуха през декември 2021 година в световен проект е с 0,52 °C по-висока по отношение на общоприетия климатологичен интервал (1981 – 2010 г.) и с 0,32 °C по-топъл от новия климатологичен интервал 1991 – 2020 година По-този метод декември 2021 година се подрежда като 6-ти най-топъл месец декември за последните 43 година и е с близки стойности на аномалията, както през 2016 година и 2018 година, само че е по-топъл от всеки един декември до 2015 година (Фиг. 1).

Фигура 1. Отклонение на междинната температура на въздуха за декември 2021 година по отношение на нормата за 1981 – 2010 година за цялото земно кълбо от 1979 година насам. Източник: C3S/ECMWFПо света

За позитивната особеност на декември способстват по-високите от естествените междинни температури в близо 3/4 от планетата ни. С най-голяма по стойност особеност, доближаваща тук-там 7 до 10°C се открояват някои югоизточни щати на Съединени американски щати, Североизточна Канада и Западна Гренландия. В Тексас, миналият декември е най-топлият за повече от 130 години, като месечната особеност в щата варира сред 5 и 9°C. Високите температури, в композиция с продължаващ интервал на малко превалявания, слагат 2/3 от щата в положение на суша, а за 10% от територията засушаването се прави оценка към този момент като рисково. Според думите на щатския климатолог, климатичните промени са причина сезонните температури в Тексас да станат приблизително с към 2°C по-високи, по отношение на тези през ХХ-ти век.

Видно и от Фиг. 2, с по-високи от междинното се отличават обширни територии от Африка, Азия, Австралия и Южна Америка. С позитивна особеност са и огромни елементи над Атлантическия и Индийския океан.

След като има толкоз топли региони, за какво декември 2021 година не е рекордно топъл?

Защото, както и през останалите месеци от годината, има значително територии с негативни температурни аномалии, като тези аномалии тук-там имат обилни стойности. С 5 до 8°C по-студено от нормалното е било в Западна и Югозападна Канада. Това докара до любопитни и забавни обстоятелства. Литън, Британска Колумбия, записва сериозна годишна температурна амплитуда от 75°C, откакто на 26 декември минималната температура е -25.4°C, а през юни бе подложен исторически връх с фамозните 49,6°C. На въпросната дата в Югозападна Канада са сложени няколко дневни температурни върха във връзка с минималните стойности, като се усъвършенстват върхове с 10 — 20 годишна отминалост с по няколко десети. Т.е. въпросната студена вълна се случва един път на 10 – 20 година, до момента в който " топлият " връх е исторически в цялата метеорологична история на Канада. Т.е. за тази температурна амплитуда от 75°C, по-голяма роля в тази ситуация играе невижданата топла вълна от лятото. За информация, сходна годишна температурна амплитуда към 75 °C имат и редица станции в България, ситуирани, както в Дунавската низина – като Кнежа, Видин, Плевен, по този начин и такива в Тракийската равнина, както Пловдив и Чирпан, имащи безспорни минимални температури сред -31 и -36°C и безспорни оптимални от 43 до 45°C.

Фигура 2. Отклонение на междинната температура на въздуха за декември 2021 година по отношение на нормата за 1981 – 2010 година за цялото земно кълбо. Източник: C3S/ECMWF

А с негативна месечна особеност се открояват още и Сибир, където в някои дни минималните температури се намалиха под -50°C, Централно-азиатския район, Южна Африка и Източна Австралия. Една от аргументите за сходно систематизиране на температурните аномалии в Западния Пасифик е, че те стартират да понижават, което е в синхрон с към този миг.

В Европа

В Европа декември 2021 година е най-студеният от 2013 година Аномалията по отношение на интервала 1981 – 2010 година е 0,42°C, а по отношение на новия климатологичен интервал 1991 – 2020 година е с негативна особеност от -0,21°C.

В доста дни от месеца имаше подобаващи условия за натоварен транспорт на студени въздушни маси с арктичен генезис от север на юг, само че множеството пъти, заради огромната динамичност на атмосферата, капацитетът на тези нахлувания се реализираше в северните региони. Затова и с негативна особеност се отличават Източна Германия, Полша, Прибалтика, Скандинавието и северната половина на Европейска Русия (Фиг. 3). Според шведската метеорологична работа, записва най-студения декември от 2012 година В Санкт Петербург, Русия на 5 декември са измерени –20,9°C, което е с 0,4°C по-ниска температура от предходната най-ниска на този ден, измерена преди 128 година, през далечната 1893 година В останалата по-голяма част на Европа междинните температури бяха над норма, като забавното е, че големи площи се отличават със относително идентична позитивна особеност. Последният ден от годината за редица места в Западна и Централна Европа беше най-топлият от началото на метеорологичните измервания, като тук-там новите стойности са с 3 до 5°C по-високи от старите.

Фигура 3. Отклонение на междинната температура на въздуха за декември 2021 година по отношение на нормата за 1981 – 2010 година в Европа. Източник: C3S/ECMWFВ България

В нашата страна декември 2021 година, сходно на месец ноември, се регистрира с по-високи междинни температури. Спрямо интервала 1981 – 2010 година позитивната особеност в равнинната част на страната варира сред 1 и 3°C. Според данни от някои станции на, както и от общоприетоо ситуирани, декември 2021 година е с по-големи отклонения от нормите тук-там в Северозападна и Югоизточна България, а по-близки до нормалните са били температурите в югозападните региони. Във височина позитивната температурна особеност понижава и над и към 1500 м.н.в. междинните температури са към нормата, а по-нагоре и под нея. Т.е. декември 2021 година, в междинния и високопланински пояс на страната, е със междинни температури към и под норма.

За последните 22 година или от 2000 година до през днешния ден доминират месеците с позитивни аномалии, което не е изненадващо поради климатичните промени. Но за разлика от множеството други месеци в годината, то през декември се следят цели 8 случая, през които междинните температури са били към и под норма (Фиг. 4). Интересен факт е, че и един от най-студените месеци декември, въобще в историята на България, се случва през този век – през 2001 година, когато негативната особеност надминава 5°C и това е един от дребното месеци в годината, през които негативната особеност е по-голяма от позитивната по оптималната стойност.

Фигура 4. Отклонение на междинните температури на въздуха в България през декември от 2000 година насам, в това число и за декември 2021 година, по отношение на нормата за 1961 – 1990 година Източник:

Декември 2021 година ще се запомни с превалявания над нормата, като тук-там в страната превишението доближава 300%. Основните валежни количества паднаха през първата половина на месеца, като през първите дни на второто десетдневие тук-там в Родопите, както и по скатовете на Беласица паднаха рискови 24 часови количества от 100 до 150 мм. Това докара до бедствена обстановка в някои региони на Родопите и в Югозападна България, като най-критично беше ситуацията към село Триград и високите квартали на град Петрич. В резултат на наднормените превалявания в междинните и високите елементи на планините се натрупа забележителна снежна завивка, която на височина към 2200 м н.в. в Пирин надвиши 200 см, а в останалите планини доближи към 100 см.

Ледена завивка

В Арктика площта с морски лед за декември 2021 година е с 5% по-малко от междинната за 1981 – 2010 година (Фиг. 4.) или с към 0,6 млн. км2 под нея. Тези стойности дефинират тазгодишния декември с най-голяма ледена повърхност от 2014 година и надалеч от рекордно ниските равнища, достигнати през 2016 година За това неизбежно спомогнаха изискванията за близки до междинните температури в по-голямата част от Арктика.

Фигура 5. Отклонение в % на концентрацията с морски арктичен лед повърхност през декември 2021 година по отношение на нормата за 1981 – 2010 година Източник: C3S/ECMWF

В районен проект по-висока от нормалното е концентрацията на леда в Карско и Баренцово море, както и в Чукотско и Берингово. Обратно вследствие на аномално топли условия, ледената завивка е с по-малко от междинния размер в Хъдсъновия залив, към полуостров Лабрадор в Атлантика (Фиг. 5).

В Антарктика през декември 2021 година обсегът на морския лед е под междинните стойности за 1981 – 2010 година Изчислената повърхност с антарктически лед е с към 9% под междинното. Тази стойност се подрежда на 6-то най-ниско място в 43-годишната база данни и са сходни на тези измерени през 2017 – 2019 година През предишния век има две години – 1979 и 1982 година, които регистрират по-ниски стойности. Единствената година с доста по-ниска повърхност на морския лед е била регистрирана през декември 2016 година, с към 20% по-малка повърхност по отношение на междинното.

Фигура 6. Отклонение в % на концентрацията с морски антарктичен лед повърхност през декември 2021 година по отношение на нормата за 1981 – 2010 година Източник: C3S/ECMWF

В районен проект множеството крайбрежни води и морета се отличават с по-малка централизация на морски лед. Особено добре това проличава към Антарктическия полуостров, както и по крайбрежните елементи на морета Рос и Амундсен. Площите с позитивни стойности на аномалията, във връзка с концентрациите на морския антарктически лед, са пръснати в разнообразни браншове и се характеризират с раздробеност и относително дребни размери.

Декември 2021 година още веднъж е с позитивна световна особеност, само че цената ѝ не е впечатляваща, което множеството климатолози анализатори регистрират, че е резултат от няколко месечната Ла Ниня. Въпреки не изключително огромната месечна особеност, усещане вършат огромните площи с наднормени месечни температури, заемащи близо 75% от територията на Земята. Някои събития от изтеклия месец затвърдиха упованията на редица учени за увеличаващи се. Трябва да отчетем и изводите на климатолозите в Тексас, че климатичните промени са причина за по-голямо покачване на сезонните температури и следващи отрицателни трендове в редица стопански браншове, като най-важният от тях е водният бранш.

* Публикацията е част от поредност, която прави преглед на метеорологичните и климатичните условия на световно, районно и локално равнище. Ежемесечните изявления излизат в границите на идващия календарен месец и са основани на преглед на Европейската работа за изменение на климата (C3S) за предходния месец.

Източник:
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР