В България месечната инфлация за август достигна нов рекорд от

...
В България месечната инфлация за август достигна нов рекорд от
Коментари Харесай

Инфлацията в България с нов рекорд

В България месечната инфлация за август доближи нов връх от 17,7%. За съпоставяне през предходния месец юли тя беше 17,3%.  В еврозоната инфлацията също доближи нов връх от 9,1% през август, удостовери статистическата работа на Европейски Съюз " Евростат ". Това се дължи на внезапното повишаване на цените на силата и храните. Вероятно те се е насочила към достигането на двуцифрени стойности, споделя Reuters.

Инфлацията на потребителските цени в 19-те страни, употребяващи еврото, е повишена с 0,6% на месечна база и с 9,1% на годишна база, което е най-високият ритъм от въвеждането на еврото през 1999 година

В своята експресна оценка в края на август " Евростат "  изчисли месечна промяна на 0,5%. Годишната цифра от 9,1% не е променяна.

Според " Евростат " 3,95 процентни пункта от годишната смяна идват от по-скъпата сила - чиито разноски скочиха заради нахлуването на Русия в Украйна - и 2,25 пункта от храни, алкохол и тютюн.

Но даже когато се изключат нестабилните цени на силата и храните, това, което Европейската централна банка назовава съществена инфлация - цените към момента са с 5,5% по-високи от година по-рано.

Промишлените артикули са с 5,1% по-скъпи по отношение на 12 месеца по-рано, а цените на услугите са нарастнали с 3,8%.

ЕЦБ, чиято съществена цел за инфлация е постигане назад до 2%, предходната седмица увеличи главните си лихвени проценти с невижданите 75 базисни пункта и даде обещание по-нататъшни нараствания, давайки приоритет на битката с инфлацията, макар че блокът се насочва към зимна криза и липса на газ.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР