В България масова имунизация с морбилна ваксина на неболедувалите деца

...
В България масова имунизация с морбилна ваксина на неболедувалите деца
Коментари Харесай

Ананиев: Има области, където неимунизираните срещу морбили не са никак малко


В България всеобща имунизация с морбилна ваксина на неболедувалите деца от възрастовата група 1-8 година стартира през 1969 година От 2001 година се ползва скица с две дози комбинирана ваксина против морбили, паротит, рубеола на 13 месечна и 12-годишна възраст, посредством която се обезпечава нескончаем интервал (1993-2008 г.) с ниска заболяемост до цялостно спиране разпространяването на морбили и неведнъж смъкване на заболяемостта във всички възрастови групи.

Това декларира здравният министър Кирил Ананиев в отговор на депутатско запитване за случаите на заболели от морбили (дребна шарка) на територията на България, съобщи БГНЕС.

Морбили е мощно заразно заболяване, което в световен мащаб остава една от водещите аргументи за заболяемост и смъртност в детска възраст заради високата си инфекциозност, тежките, постоянно инвалидизиращи затруднения и забележителния леталитет. Прилагането на високо ефикасни ваксини още от 70-те години обезпечава 90-95% защитеност против морбили и може да прекъсне изцяло разпространяването на инфекцията, само че единствено при постигане и трайно поддържане на висок имунизационен обсег от и над 95%. В противоположен случай заболяемостта спада краткотрайно и следват нови епидемии със засягане на лица в по-късна възраст, по-тежко протичане и висок леталитет.

Имунизационното покритие в страната през последните 7 години е сред 91,5 – 95,1% при 13 месечните и 87,4 – 94,0% при 12 годишните. Видно постигнатото имунизационно покритие с две дози ваксина против морбили, паротит, рубеола е релативно високо, само че към момента незадоволително. При разбор по области излиза наяве, че в обособени райони в страната имунизационното покритие е под 90%, акцентира министър Ааниев.

По тази причина Министерство на здравеопазването създаде и предложи на Министерския съвет Национална стратегия за елиминация на морбили и рубеола 2019 — 2022 година, призната с Решение № 741/17.10.2018 година Стратегическата цел на Програмата е трайното спиране на локалното разпространяване на морбили и рубеола, pccri. на вродена рубеола, посредством осъществяване на комплекс от действия за реализиране и поддържане на високо имунизационно покритие от и над 95%, в това число в рискови групи, подсилване на надзора, възстановяване на достъпността и качеството на информацията за обществото за изгодите от имунизацията и рисковете при заболяване и други

Ситуацията в страната е сходна с следения в международен мащаб спад в имунизационното покритие в последните години, водещ до епидемиологични гърмежи и епидемии в доста страни, в това число в Европа, предизвестява здравният министър.

В страните от Европейския съюз и Европейската икономическа общественост през 2018 година са докладвани 12 352 сл. на морбили, като с най-вече случай са: Франция (2 913), Италия (2 517), Гърция (2 293), Румъния (1 087), Англия (953), Словакия (572) и Германия (542). Регистрирани са тридесет и четири смъртни случая: в Румъния (22), Италия (7), Франция (3) и Гърция (2). 79% от случаите са при лица, които не са ваксинирани против болестта, а 12% са с незнаен имунизационен статус.

От останалите страни в Европа през 2018 година с най-вече обявени случаи на морбили са: Украйна (15 095), Сърбия (5 784), Израел (3 150), Република Северна Македония (62) и други От епидемията са наранени също страни отвън Европейския континент – Бразилия, Венецуела, Съединени американски щати и други, означи Ананиев.

Във връзка с съответно създалата се обстановка с регистрирани случаи на морбили в страната и за ограничение и очистване разпространяването на болестта, на национално равнище са разпоредени следните ограничения:

Общопрактикуващите лекари да прегледат имунизационния статус на лицата от 13 месеца до 18 години, подлежащи на имунизация против морбили и неотложно да стартират обгръщане на откритите неимунизирани и такива с повърхностен имунизационен статус с една доза комбинирана ваксина против морбили, паротит, рубеола, по едно и също време с предпочитано осъществяване на имунизацията против морбили на подлежащите през 2019 година лица.

Лекарите в лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ да насочат вниманието си към ранно разкриване на клиничните признаци на морбили и към образуване на нужните дейности за съобщаване, регистрация, изолираност, диагностика и лекуване.

Случаите със признаци за морбили да се насочват за консултация с инфекционист и съгласно тежестта на положението за хоспитализация и лекуване. Допълнително по епидемиологични и обществени показания за хоспитализация да се насочват деца, изключително в ранната възрастова група, живеещи в неприятни битови условия, при които не може да се реализира изолираност и лекуване в домашни условия и при които рискът за развиване на затруднения и смъртен излаз е огромен.

В лечебните заведения прецизно да се ползват противоепидемичните ограничения за недопускане вътреболнично разпространяване на морбили като излъчена по въздушно- капков път зараза според Наредба № 3/8.05.2013 година за одобряването на медицински стандарт по предварителна защита и надзор на вътреболничните инфекции.

Медицинският личен състав на лечебните заведения за болнична помощ, обслужващ болни, да е с данни за имунитет (след извършена имунизация против морбили или преболедуване). Медицинските експерти без открит имунитет към вируса на морбили следва да се ваксинират с трикомпонентна ваксина против морбили, паротит и рубеола според Наредба № 4/2002 година за отбрана на работещите от опасности, свързани с експозиция на биологични сътрудници при работа, декларира Ананиев.

Пробонабирането на серумни проби и проучването им в Националната референтната лаборатория на Националния център по заразни и паразитни заболявания да се прави при прецизно съблюдаване на Инструкцията за събиране, предпазване и превозване до лабораторията на клинични материали за лабораторна диагностика на морбили.

Регионалните здравни инспекции да организират навреме и качествено епидемиологичните изследвания на болни и контактни и прецизно да вкарват данните в осведомителната система за събиране и анализиране на данни за заболяемостта от морбили, рубеола и епидемиологичен паротит според член 5, алинея 7 на Наредба № 21 за реда за регистрация, съобщаване и доклад на заразните заболявания И поддържане на настояща информация за епидемиологичната конюнктура и подхванатите ограничения на уеб страниците си при съществуване на случаи.

Допълнително към РЗИ Благоевград и Столична РЗИ, където са регистрирани гърмежите на морбили, за обезпечаване на навременен и добър достъп до имунизацията е разпоредено потреблението и на мобилни кабинети при обгръщането на откритите лица на възраст от 13 месеца до 18 години с открити пропуски в имунизационната скица.

За реализиране на нужната успеваемост на подхванатите дейности е предложено на здравните инспекции да потърсят подпомагане от здравните посредници по места, от неправителствени организации с отношение към запазване на публичното здраве; етнически и религиозни водачи и други за разяснение на риска от болестта, нуждата от имунизация и дейното търсене на ненапълно ваксинираните и пропуснатите лица.

Министерство на здравеопазването и районните здравни инспекции ще продължат навреме да дават на обществеността информация за болестта, за зародилите случаи и за подхванатите противоепидемични ограничения, декларира още Ананиев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР