В България липсват специалисти, които да разбират F-16 напълно, смята

В България липсват специалисти, които да разбират F-16 напълно, смята ...

Генерал смята, че нямаме специалисти, които да разбират F-16 напълно.

В България липсват специалисти, които да разбират F-16 напълно, смята председателят на Комисията по отбрана генерал Константин Попов. Точно затова ще са необходими продължителни преговори, които могат да продължат дори години, с цел да се постигне консенсус, относно бойни способности и цена на самолета. "За целта трябва да се сформира екип, а нямаме кой знае какви специалисти.", заяви в предаването "Събуди се" по НОВА ТВ Попов.
Той се поправи после, като посочи, че специалисти всъщност има у нас, но те са твърде малко. Генерал Константин Попов посочи, че купувайки F-16 в България ще бъдат осигурени модернизацията и развитието на Българската армия и в частност Военновъздушните сили. По думите му, "много неща влияят върху този избор и договорът трябва да бъде подписан поне от четирима министри", с което да се гарантира, че е взето най-доброто решение.
Попов не пожела да коментира думите на българския президент Румен Радев, който в отговор на журналистически въпрос бе заявил, че България ще похарчи много повече за по-малко самолети, купувайки F-16, вместо "Грипен". Припомняме, че държавният глава смята също, че "това е удар по имиджа на нашите американски партньори, които в очите на българите печелят с политически лубизъм, а не по правилата".
Оклончив отговор посочи Константин Попов и на въпроса дали е имало натиск при избора на закупуване на боен самолет за България. "Договорът е държава- държава. Съвсем нормално е всеки да подкрепи своята страна.", каза Попов. Той бе категоричен, че F-16 не е твърде скъп дори в дългосрочен план, като цена и "не е на-скъпия, като поддръжка". В противоречие на това, генералът заяви, че всъщност не е ясно колко ще струва на страната ни годишно поддържането на една такава машина.

Източник: actualno.com