В България липсват достатъчно условия, които да насърчават жените да

...
В България липсват достатъчно условия, които да насърчават жените да
Коментари Харесай

Експерт: Липсват условия за активното включване на жените на пазара на труда

В България липсват задоволително условия, които да предизвикват дамите да се включват интензивно на пазара на труда , сподели Виолета Иванова от Института за обществени и синдикални проучвания към КНСБ . Тя взе участие във конгрес за правата на дамите .
 
Около 600 000 дами сега са стопански неактивни, те не желаят да се включат на пазара на труда, като 30% от тях - 230 000 дами, показват като причина за това фамилията и персонални задължения, добави Виолета Иванова. По думите й това значи, че нямаме задоволително положителни условия да съчетаваме трудовия и фамилния живот, да насърчаваме кариерното развиване на дамите, с цел да се смали разликата в заплащането на двата пола. В момента разликата във възнагражденията сред дамите и мъжете е 13,2% , сподели Иванова, като посочи, че това е с държавния бранш, а в случай че той се изключи от наблюдението, статистиката показва, че разликата е 14,4%.

По думите на специалиста тези данни са на приблизително равнище, само че има доста стопански браншове , в които тези разлики са големи и доближават близо 30% . Разликата е голяма най-много в опазването на здравето, само че даже и в индустрията има огромни разлики във възнагражденията - 24%, а там към 70% са наетите дами, означи откривателят.

Иванова добави, че дамите са с по-висок дял на претовареност в нископлатените браншове - лека индустрия, шивашка индустрия, произвеждане на мебели, на облекло, до момента в който във високоплатените браншове като осведомителните технологии, основаване и разпространяване на електрическа енергия, където заплатите са приблизително над 2000 лв., процентът на присъединяване на дамите е по-малък.
 

Разликата в заплащането на висшистите е към 15% в интерес на мъжете, а в България с висше обучение са близо 60% от дамите, добави още Иванова. Експертът означи, че макар високия дял на завършващите висше обучение дами, към 27% са работодателите дами, а към 36% са на управителни позиции и разликата във възнагражденията на управнически позиции също е огромна - към 20% сред самите ръководители. Според Виолета Иванова има един " стъклен таван " - дамите стигат до някакво равнище в управителните позиции, само че във висшите управителни длъжности доближават доста малко.
 
В момента дамите към момента изостават като претовареност по отношение на мъжете. В края на четвъртото тримесечие на 2016 година разликата сред заетостта на мъжете и дамите е близо 9%, сподели Иванова.
 

Според изпълнителния шеф на " Галъп интернешънъл " Първан Симеонов от ден на ден на напред във времето излизат специалности, които не са свързани с физическа мощ и дамите по натурален път ще имат опцията да бъдат равноправни.
 
Социологът означи, че в България има сполучливи модели на дами водачи - най-харесваните български политици през последните години са дами, като това се дължи най-много на техните персонални качества.

Той цитира заключения от скорошно изследване на организацията, съгласно които има висока социална оценка и неподходящ публичен статус за дамите. Тествахме какъв брой са живи и жилави стандартите, свързани с половата еднаквост в българското общество , и достигнахме до извода, че обществото е склонно да дава преимущество на дамите в чисто човешките взаимоотношенията, в отношението им към парите, в лоялността, коректността, сподели Симеонов.
 

По думите му обществото е склонно да признае, че в редица сфери дамите имат повече качества от мъжете, само че при все че те остават подценени и живеят със знанието за подцененост. Другият извод е, че остава стандартът мъжете да управляват, а дамите да обслужват , мъжете да създават, а дамите да разменят, едните да дават отговор за достиженията, а другите за връзките, добави Симеонов.
 

Социологът добави, че е значимо, че българското общество не стига до крайности, като към Истанбулската спогодба социолозите са задали изказвания като " мъжът може да удря жена " и се е оказало, че дяловете на тези, които споделят сходно мнение са сред 5 и 7%, което се равнява на 250 000-300 000 души. Проблемът не е огромен, само че не и пренебрежимо дребен, разяснява социологът.
 
По думите му е значимо да се пазят полезностите, само че и да се отговори до каква степен патриархалните дават отговор на актуалния метод на живот.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР