В България липсата на усещане за справедливост е дълготраен проблем.

...
В България липсата на усещане за справедливост е дълготраен проблем.
Коментари Харесай

Надежда Йорданова от ПП-ДБ: Да сложим край на бъркотиите и да направим реформаторско правителство

В България неналичието на чувство за правдивост е дългогодишен проблем. Всеки ден виждаме по какъв начин корупцията убива – както в случаите с мигрантите и злополуките по пътищата, и по какъв начин корупцията трови – както в случаите с топлоелектрическите централи на консултанта Ковачки. Това сподели в предаването „ Лице в лице “ по БТВ претендентът за народен представител от „ Продължаваме промяната “-„ Демократична България “ и някогашен министър на правораздаването Надежда Йорданова.

„ В съответния случай с ТЕЦ-овете не можем да кажем, че чакаме правдивост извън, тъй като в европейската прокуратура работят и български прокурори, просто тя не е под шапката на основния прокурор. Това, че прокуратурата у нас от години си затваряше очите за мръсния въздух, е знак, че имаме потребност от смяна “, уточни Йорданова.

По думите й приоритет ПП-ДБ е промяната на прокуратурата, тъй като тя е извънредно значима, с цел да се стигне до справедливостта.

„ Прокуратурата е властелинът на досъдебното произвеждане и все още има неограничена власт да преценя дали да проверява, или да не проверява обещано закононарушение. И тази власт е безконтролна. Без смяна чувството за правдивост не може да тръгне напред “, акцентира претендентът за народен представител от ПП-ДБ.

Попитана за коментар на конференцията, на която от прокуратурата оповестиха хипотетична скица за търговия с въздействие, чиято цел е била промяна на полицейски началници и събаряне на основния прокурор Иван Гешев от поста му, някогашният правосъден министър уточни:

„ Много ми е мъчно да окачествя характера на това обществено събитие. Мисля, че е извънредно време Гешев да престане да срами своите прокурори. Жалко е Гешев да се прави на жертва, тъй като прокуратурата държи всички лостове в следствието. Това разрушава държавността и в допълнение подронва чувството за правдивост. Прокуратурата не си прави работата с конференции, а с съответни дейности. Ако има такова нещо, би трябвало да забележим обвинителни актове “.

На въпрос дали чака ГЕРБ да поддържат законовите промени, свързани с механизма за следствие на основния прокурор, Надежда Йорданова означи, че чака да види съответните дейности и гласувания на партията на Бойко Борисов в пленарна зала в 49-я парламент.

„ За страдание, от края на 48-я парламент Борисов промени мнението си три пъти по пакета законопроекти. В момента не слушам изключително ясно говорене по тематиката. Делата на ГЕРБ приказват друго по отношение на направените поръчки “, добави тя.

Йорданова акцентира, че е доста значимо да бъдат извършени почтени избори и хората да отидат и да гласоподават умерено.

„ Колкото и да са обезпокоени, дано излязат и да гласоподават. Нека не разрешават с мълчанието си различен да взема решение вместо тях “, прикани тя.

По думите й българите имат потребност от устойчиво ръководство, устойчиво парламентарно държавно управление, което да ги води напред и да направи промените, за които се приказва от толкоз години.

„ Голямото предизвикателство пред 49-то Народно заседание е да излезем от безвремието, да сложим завършек на бъркотиите и да създадем едно реформаторско държавно управление “, добави Йорданова.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР