В България коронакризата би могла да се превърне в стартова

...
В България коронакризата би могла да се превърне в стартова
Коментари Харесай

ARD: Коронакризата – старт за нови политически кариери на Балканите

„ В България коронакризата би могла да се трансформира в стартова площадка за нови политически кариери “. Това се споделя в материал на немската телевизия ARD от Виена, която дава отговор за отразяването на събитията в Югоизточна Европа.
Кризата с ковид е часът на изпълнителната власт. Това може ясно да се види в Австрия и Югоизточна Европа.
Държавни и държавни шефове персонализираха спешния мениджмънт и сами се нареждаха като спасители в неволя - постоянно с гарнитура от трагични апели до военна изразителност. Този метод явно се изплаща вътрешнополитически.
„ В доста страни от Виена до Варна държавните управления имат растящо утвърждение. В Хърватия, Северна Македония и Сърбия държавните управления залагат на допустимо по-ранни периоди за отсрочените избори, с цел да завоюват гласоподавателите със свежото усещане от техните корона триумфи. А другаде, да вземем за пример в България, коронакризата би могла да се трансформира в стартова площадка за нови политически кариери “, се споделя в коментара на ARD.
Кризата с ковид е огромно предизвикателство за изпълнителната власт. Държавни и държавни ръководители персонализират спешния мениджмънт и показват сами себе си като спасители във време на потребност. Това постоянно е гарнирано с трагични апели, достигащи до военна изразителност.
Подобен метод явно се отплаща добре във вътрешнополитически проект – в доста от страните от Виена до Варна е налице възходяща поддръжка за ръководещите. В Хърватия, Северна Македония и Сърбия държавните управления разчитат отсрочените избори да се проведат допустимо най-скоро, с цел да завоюват на гърба на към момента свежите усещания от резултатите от борбата с ковид. На други места, като България, корона-кризата може да се трансформира в трамплин за политическа кариера. Интересен взор върху протичащото се на Балканите, разяснява ARD.
Албания – „ Мистър Корона ” печели от рецесията
В рамките на няколко месеца Албания трябваше да се оправи с две тежки произшествия – земетресението на 26 ноември 2019 година, довело до гибелта на 51 души и доста разрушени здания, и обхваналата страната при започване на март пандемия от ковид.
Централната фигура при превъзмогването и на двете рецесии е социалистическият министър-председател Еди Рама. В случая със земетресението той съумя да впечатли интернационалната общественост и да събере повече от 1,1 милиарда евро по време на донорска конференция в Брюксел. При пандемията от ковид Рама също реагира бързо. С ясното схващане, че здравната инфраструктура на страна няма да издържи на неконтролирано експлоадиране на заболяването, държавното управление вкара едни от най-строгите ограничавания в Европа – възбрана за излизане, войска по улиците и високи санкции при нарушение на рестриктивните мерки. Мерките дадоха резултат: през днешния ден Албания е една от страните с минимум смъртни случаи (31) в района.
Премиерът Еди Рама трансформира спешния мениджмънт в главен приоритет – той изясни персонално във фейсбук-профила си по какъв начин действа мобилното приложение за ковид. Клиентите на „ Vodafone ” получаваха постоянно елементи от апели на министър-председателя и инструкции за съблюдаване на ограниченията. Поведението на Рама му завоюва даденото от албанската преса название „ Мистър Корона ”.
И до момента в който опозицията си разреши да остане пасивна и при превъзмогването на последствията от земетресението, и при корона-кризата, министър-председателят съумя да завоюва и от двете събития вътрешнополитически дивиденти и да продължи да построява облика си на централна фигура в Албания.
Дори решението на Съвета на Европейски Съюз за започване на договарянията за участие в Албания и Северна Македония разреши на Рама да натрупа спомагателни точки пред гласоподавателите си.
С оглед идните през 2021 година избори Еди Рама има забележителна преднина, изключително откакто партията му пое напълно контрола върху локална власт, тъй като опозицията бойкотира локалните избори през лятото на 2019 година.
Пандемията от ковид като съществена тематика в публичния спор беше сменена от политическото напрежение сред държавното управление и опозицията.
Поводът е спор за постройката на Националния спектакъл в Тирана. Една нощ в средата на май след продължителни полемики управляващите събориха историческата постройка. На нейно място ще бъде издигната нова. Стотици стачкуваха против разрушаването и упрекнаха държавното управление, че е употребило строгите ограничавания за излизане за свои цели. Опозицията разгласи провеждането на всеобщи митинги против държавното управление през идващите седмици.
Ограниченията в страната отпадат поетапно. Барове и заведения за хранене с открити площи може да работят до 21:00 часа. Хората може да се разхождат свободно пешком или с персоналните си коли, към този момент без особено позволение. Остават изолирани по този начин наречените червени зони Тирана, Дуръс, Курбин и Шкодра.
Албанското държавно управление възнамерява до края на май да отвори границата с Косово, с цел да могат да дойдат почиващи в страната. Украйна също разгласи, че от 2 юни пуска чартърни полети за Албания.
България – онлайн във Facebook от джипа
Коронакризата избухна в подобаващ миг. Най-малко от позиция на българския министър-председател Бойко Борисов.
В края на февруари името му беше забъркано в скандал за пране на пари. Журналисти от Каталуния разкриха връзка на Борисов с първокласен парцел в Барселона. Прокуратурата стартира следствие, което остана отвън полезрението на обществеността, когато през март избухна коронакризата.
Наблюдатели настояват, че Борисов е осребрил рецесията в персонална ПР-кампания. Почти всекидневно той обясняваше в предавани онлайн конференции, че обстановката е под надзор.
По време на рецесията в запазена марка се трансфораха политическите послания на Борисов, които отправяше онлайн през Facebook зад кормилото на високопроходимия си автомобил – по време на визити в цехове за произвеждане на защитни дрехи или на строителни площадки на огромни инфраструктурни обекти. По време на свое изказване Борисов сподели на публицистите: „ Трябва да бъдете щастливи, че аз ви ръководя ”.
Според проучване на организация „ Алфа рисърч ”, по време на изключителното състояние (от март до май), Борисов е съумял да усили рейтинга си с 10 %, като по този метод се приближи до резултата през първите години от мандата си. 70% от жителите са удовлетворени от ръководството на рецесията.
Кризисният щаб към държавното управление също завоюва доверието на българските жители. Популярността на ръководителя на щаба Венцислав Мутафчийски набъбна до степен, че анализаторите плануват огромни шансове за политическа кариера след края на рецесията. Одобрението към президента Румен Радев, в противен случай, понижа, откакто се изрече сериозно за антикризисните ограничения на държавното управление. Той изрази опасения, че ограниченията може да застрашат демокрацията и гражданските права и да влошат икономическото състояние на най-бедната страна в Европейския съюз.
В момента България записва спад на нови случаи на заразяване с ковид. От 19 май броят на излекуваните в страната е по-голям от този на новозаразените. В сходство с това част от рестриктивните мерки отпаднаха. От през днешния ден детските градини в страната могат още веднъж да отворят порти. Не са планувани специфични ограничения за сигурност, на децата би трябвало да им се мери температурата при идване в детската градина. Възпитателите се предизвикват да прекарват колкото се може повече време с децата навън. Те би трябвало да носят защитни маски. Проблемът: В българските детски градини работят доста възрастни възпитатели, които попадат в рисковата група. Вероятно по тази причина държавното управление поучава родителите да оставят децата си вкъщи, в случай че е допустимо. 
Северна Македония – вътрешнополитически дрязги за датата на изборите 
Парламентарните избори трябваше да се проведат в средата на април, което нямаше по какъв начин да стане поради рецесията с ковид.
С всяка минала седмица на постепенно възстановяване на епидемиологичната конюнктура, вниманието се насочва към главния въпрос – по кое време да се проведат изборите? Колкото е допустимо по-скоро, както упорства ръководещото социалдемократическо държавно управление, или след два-три месеца, каквото е настояването от дяснонационалната съпротива ВМРО-ДПМНЕ? Мотивите са явни: ръководството на рецесията от страна на държавното управление се прави оценка като относително положително. Следователно, социалдемократите се надяват да завоюват от това при възможни избори през юни.
Министърът на опазването на здравето Венко Филипче е избран за „ воин ” на рецесията и се чака да заеме централно място по време на акцията на социалдемократите.
Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ се афишира за избори през август или септември. Недоволството от икономическите ограничения на държавното управление може да „ преобърнат ” настроенията в страната. Това би било от изгода за опозицията и да се употребява тематично в предизборната конкуренция, като ѝ донесе победа.
Вижте още:
" Алфа Рисърч ": Борисов и Радев с еднообразно доверие за първи път
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР