В България към недостатъците на хартиеното гласуване се прибави и

...
В България към недостатъците на хартиеното гласуване се прибави и
Коментари Харесай

Даниел Вълчев: Не мисля, че случилото се с машините ще повлияе на вота

„ В България към минусите на хартиеното гласоподаване се прибави и едно ново съмнение - към новия метод на гласоподаване. Но не може да се приказва, че машините са едни принтери. Бележките се броят. Колко души са дали своят вот най-после разбираме по машината, не по същинския лист. Не мисля, че абсурдът с машините ще повлияе на изборните резултати. “ Така разяснява „ хартиеният локален избор “ проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет в СУ, в ефира на БТВ.

Вчера ЦИК реши да се гласоподава единствено с хартиена бюлетина след отчет на ДАНС.

Според Вълчев обаче това, което се е случило, няма да повлияе на крайния резултат на изборите.

Той разяснява и машините.

„ За машинно гласоподаване се заприказва още преди 10 години. Има най-различни видове проблеми. Двата основни казуса са - така наречен „ софтуерен избор “, т.е. аз не желая да гласоподавам за вас, само че някой ме принуждава да гласоподавам за съответния човек. Преди 10 години една огромна част от представителите, които в този момент са почитатели на машинното гласоподаване, бяха почитатели на електронното гласоподаване, посредством интернет. Това е нещо, което е много-много рисково. По-важно е друго - тогава в действителност за машинното гласоподаване се говореше с половин уста “, счита Вълчев.

Той означи, че „ би трябвало да се знае, че българският избирателен развой в последна сметка генерира това, което хората са споделили “.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР