В България, където дори доброволната ваксинация се тълкува като дискриминация

...
В България, където дори доброволната ваксинация се тълкува като дискриминация
Коментари Харесай

Внезапната любов към ковид паспортите е с няколко наум

В България, където даже доброволната имунизация се пояснява като дискриминация от някои политически сили, внезапно избуя необяснима обич към коронавирус паспортите. Здравният министър Стойчо Кацаров, който до неотдавна доста се пазеше да не натиска българите да се имунизират, разгласи в петък, че и нашите ограничения ще станат като европейските. Обществените места ще работят на цялостен потенциал, само че със зелен документ за преболедуване, имунизация или негативен тест, заяви Кацаров. Главният здравен контрольор доцент Ангел Кунчев пък добави, че това може да се вкара още от 1 ноември, като дори има безвъзмездни проби за задачата. Още по-странно бе, че тази мярка бе горещо прегърната от ресторантьорите, които заплашваха с гражданска война, когато тя им бе препоръчана в непринуден вид.

Ковид паспортите нормално имат две цели, едната по-завоалирана от другата - да понижат разпространяването на болестта в затворени публични места, само че в действителност да пришпорят имунизацията. Българските здравни управляващи в единогласие с ресторантьорите са на път да измислят трети тип приложимост на тази мярка - за заобикаляне на всевъзможни ограничавания.

 

Как го вършат в Европа?

 

Ковид паспортите станаха известен способ за ускорение на имунизацията с помощта на феноменалната реакция, която провокираха във Франция. През юли френският президент Емануел Макрон рискува всичко с изненадващото въвеждане на здравен пропуск за влизане в ресторант, музеи, галерии, влакове на дълги дистанции и прочие Обръщението бе стъписващо даже за интернационалната аудитория, само че в първите 16 часа след него над 1 млн. французи си записаха час за имунизация, за една седмица станаха 3.7 млн., а за 11 седмици над 14 млн. души получиха първа доза.

И във Франция имаше и продължава да има митинги и протести, има и черен пазар на имитации. Но Франция освен навакса изоставането си с имунизациите (французите са измежду най-невярващите на ваксини в света), а задмина част от другите огромни страни в Европа. И скоро - може би след средата на ноември, здравните документи за нея ще са минало, тъй като извършиха предназначението си.

Сред първите с коронавирус документи за вътрешна приложимост беше и Италия, а през днешния ден някаква форма на подобен надзор има в множеството европейски страни. Италия към този момент разпростря коронавирус паспортите върху целия държавен и частен бранш. Други като Англия взеха решение, че са постигнали задоволително високо равнище на имунизация и без такава мярка. Има и случаи като Испания, където съдилищата не разрешиха да се вкарват коронавирус пропуски.

 

Невероятно или дежа вю?

 

У нас антиваксинационните настроения са толкоз мощни, че когато най-накрая бяха препоръчани изцяло доброволни тласъци за имунизирани чиновници и клиенти, една партия написа закон против наложителната имунизация, а по улиците бяха свикани митинги против насилственото " чипиране ". Затова е необичайно същата мярка да се стартира като наложителна в навечерието на избори. Но политиците не обичат да се явяват пред гласоподавателя в локдаун и може би в това е същинският план на новото начинание.

В идващите седмици България ще продължи да се катери нагоре по кривата на новата вълна. Вероятно към момента сме преди нейната най-тежка фаза - на претъпкани лечебни заведения, затворени учебни заведения и още по-кошмарен брой жертви. Дори до изборите заболяемостта да прескочи върха и да тръгне надолу, смъртността върви след нея и първите седмици на ноември надали ще са радостни и ще дават съображение да отстраняваме ограничавания. С коронавирус документите и безплатното тестване обаче това ще стане допустимо, освен това напълно безболезнено. Така най-после ще реализираме същото, което Борисов безогледно разпореди  преди 1 март: " И 2 и 3 хиляди да са (болните) – отваряме ". Този път безспорно ще го създадем по европейски фасон. Но това няма да направи резултата от нашите коронавирус документи европейски.

 

Безплатен тест - единствено за механа

 

Обещанието да има безвъзмездни проби за посещаване на механа идва в нелицеприятния подтекст на нашите коронавирус особености. Безплатните проби са нещо обикновено в Европа, само че у нас освен ги няма за всеобщо прилагане, а всеки болен от COVID-19 би трябвало да заплати най-малко един тест от джоба си., които няма от кое място да извадят пари да ги платят - да вземем за пример за жертвите на трафик и домашно принуждение.

Докато ние се каним да предлагаме безвъзмездни проби за механа, в Европа посоката е противоположната - от гратис към платено тестване. От 15 октомври тестванията във Франция стават платени, с цел да подбутнат и последните колебаещи се към имунизация. От същата дата неимунизираните италианци ще би трябвало да заплащат от джоба си проучванията. В Германия също се обмисля такава мярка.

У нас основният здравен контрольор има вяра, че на втората седмица на хората ще им омръзне да се тестват и ще идат да се имунизират. Това обаче ще стане единствено в случай че някой в това време затвори кранчето на антиваксърските фантасмагории, които облъчват обществените ни мрежи. А това е дълъг и мъчителен развой, по който никой нищо не прави.

 

От бодил, та на глог

 

Ковид паспортите са нож с две остриета за страна с подобен величествен неуспех във имунизацията и спазването на ограниченията като нашата. В света няма страна, въвела коронавирус паспорти при 20% имунизирано население - към такава мярка се пристъпва нормално при имунизирано болшинство. Във Франция да вземем за пример 53.1% бяха получили най-малко една доза към 12 юли, когато Макрон направи съдбоносното си послание към нацията. Затова можем единствено да гадаем дали мярката ще окаже даже миниатюрен резултат върху имунизацията у нас.

Един огромен проблем с нейния триумф е неналичието на главния фактор, който може да направи здравните документи привлекателни - настоящите ограничавания. " Нямам нищо срещу документа, тъй като той ми разрешава да си пия кафето, както обичам ", споделя парижанка в един от десетките изписани репортажи за френския опит. Но ние тук от дълго време си пием кафето, както си желаеме, без никакви документи и при съвсем нулеви ограничавания.

При занижения надзор у нас коронавирус документите могат да дадат и нежелани странични реакции, изключително при навсякъде отваряне посред вълната. " Те основават лъжливо възприятие за сигурност, тъй като събират на едно място хора, които са имунизирани, само че могат да популяризират вируса, и хора, които нямат отбрана против него ", споделя пред " Политико " Мартен Блашие, френски специалист по епидемиологично и здравно моделиране. Според Блашие, в случай че французите бяха избрали не да се имунизират, а да се тестват на два дни, здравният пропуск щеше да реализира противоположен резултат и да форсира епидемията, водейки до повече жертви.

А в това време в старческите домове...

 

Докато още веднъж цялата общност се занимава с драмите на един бранш, един подробност тихомълком мина през новините. " Увеличение на инфектираните има измежду деца и възпитаници, и измежду жителите на домове за възрастни ", заяви преди седмица основният здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. Той остава единственият последовател у нас на наложителна имунизация най-малко за чиновниците в старческите домове.

Преди изборите обаче наложителната имунизация е неразрешена тематика, а най-вероятно ще остане такава и след изборите. Затова в случай че толкоз ни сърбят ръцете да вкарваме коронавирус документи, дано първо го създадем там, където цената на пандемията в човешки живот е най-висока. Всичко останало, за жалост, рискува да си остане в границите на нормалния български модел - те се вършат, че ни управляват, а ние дори не се вършим, че съблюдаваме ограниченията.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР