В България излиза книгата Прекрасната Касандра - единствената детска книга

...
В България излиза книгата Прекрасната Касандра - единствената детска книга
Коментари Харесай

Единствената детска книга на Джейн Остин Прекрасната Касандра излиза на български

В България излиза книгата " Прекрасната Касандра " - единствената детска книга на Джейн Остин. 

Остин написа книгата, когато е едвам на дванадесет години. Посветена е на по-голямата ѝ сестра Касандра, с която са извънредно близки. 

Единствената история, в която героиня на Джейн Остин остава надалеч от сватбени кроежи, излиза за първи път в България. Вместо да въздиша скрито по някой аристократ с фантазията да му стане брачна половинка, шестнайсетгодишната Касандра се влюбва в шапка, гълта сладоледи на стомах и раздава шутове. А откакто се е шляла през целия ден и е сторила още безчинства из Лондон и покрайнините му, най-после умерено се прибира у дома.

Сладкодумно разказаната в дванайсет елементи история е подигравка на известните в края на XVIII век сантиментални и мелодраматични романи. В тях най-съкровеното въжделение на множеството девойки е брак със заможен брачен партньор и единствено в случай че може - по обич.

В известна степен от „ Прекрасната Касандра ” изскачат много неща от характера на Джейн Остин като дребна - не напълно общителна и открита бунтарка, която години по-късно пред съмнителната сигурност на брачната верига ще избере свободата. Историята демонстрира, че авторката на брилянтните романи „ Гордост и предубеждения ” и „ Доводите на разсъдъка ” е била остроумна и саркастична от дребна.

Преводът е дело на Диана Симеонова, а илюстрациите, които провокират читателя не по-малко от текста – на Вяра Бояджиева.

В околните месеци ще има още срещи с Джейн Остин, дават обещание от издателство „ Лист ”. Издателството приготвя публикуването на бестселъра „ Джейн Остин вкъщи ” – документална биография на писателката от нашумялата английска авторка и академични учител Луси Уорсли.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР