В България информираното съгласие за операция е подценено. Темата се

В България информираното съгласие за операция е подценено. Темата се ...

В България информираното съгласие при операция е подценено, алармира експерт.В България информираното съгласие за операция е подценено. Темата се неглижира и има неразбиране. За това алармира д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването в ефира на Би Ти Ви. Поводът е случай на жена, на която е направена отворена гинекологична операция в София без нейно съгласие, показан от телевизията. Случаят е от 2017 г.

От репортажа става известно, че от болницата дори й искат 1540 лв., въпреки че тя се поема от здравната каса. Аргументът е, че е ползвала т.нар. допълнителен пакет "Комфорт" и избор на екип, за които също липсва съгласие.

"Тотално е подценено това съгласие от всички - лекари, юристи, пациенти - само на един лист, който понякога се подписва и от роднините. В Англия например то на 40 страници буквално предава думите на лекаря и пациента и всички възможни последствия", добави той. По думите му законът предвижда предварително да се обясни на пациента, че по време на безкръвна операция може да се стигне до отворена и какви ще са последствията.

"Изборът на екип важи за всички, а след операция не може да се искат пари", заяви Кацаров. Той добави, че освен санкциите, които започват от 500 лв., е наложително и самите лекари да бъдат обучени за важността на това съгласие. "Ако пациентът, за когото става дума в репортажа, беше починал, тогава най-вероятно щеше да има хора в затвора", добави лекарят.

Пациентът трябва да получи подробна информация за всички стъпки, които трябва да бъдат извършени, негово право е да получи второ мнение. Събуждайки се, трябва да получи на достъпен език информация за състоянието му в момента. Етичната комисия няма право да налага глоби.

"В този случай определено се касае за нарушаване правата на пациента. Има нарушени правила за информирано съгласие, които са част от професионалните и етични взаимоотношения между лекар и пациент. Ние се самосезирахме и изискахме да ни бъде предоставена информация по случая", заяви д-р Петко Загорчев, зам.-председател на етичната комисия на Българския лекарски съюз, цитиран от медията. Той се ангажира, че още на първото заседание на комисията на 21 юни този случай ще бъде разгледан.

Източник: dnevnik.bg