В България има забавяне на процеса за присъединяване към еврозоната,

...
В България има забавяне на процеса за присъединяване към еврозоната,
Коментари Харесай

Шефът на БНБ бие тревога за присъединяването ни към еврозона...

В България има закъснение на процеса за присъединение към еврозоната, съобщи от парламентарната естрада шефът на Българска народна банка Димитър Радев.

" Ние имаме съществено закъснение и то е главно по вземането на политически решения. Дори стъпките, които Българска народна банка би трябвало да направи, зависят от избрани политически решения ", разясни Радев.



" Ние бяхме водач в основаването на механизма ", означи Радев и напомни по какъв начин Хърватия влезе една година след нас в процеса, а в този момент при започване на 2023 година ще бъде към този момент в еврозоната.

За влизането на България в еврозоната е нужна безапелационна политическа поддръжка и явен мандат, уточни Радев.

По думите му политическото решение за еврозоната ще има своята цена и тя няма да е дребна.

Той прикани депутатите да се концентрират върху това по какъв начин да разрешат политическата рецесия. По думите му със служебно държавно управление " тази работа с еврозоната няма по какъв начин да стане ". 

" Истинският спор през днешния ден е " за " или " срещу " еврото като знак на европейския план и нашата ангажираност с този план. Въпросът за еврозоната е на първо място друго политически, а не експертен и отговорът на този въпрос би трябвало да бъде даден от Народното събрание. Всъщност въпросът е дали България да остане несигурно дълго време в бъдещето, закотвена в дълбоката външна страна на Европа с присъщата на тази външна страна беднотия, корупция, институционална отпадналост и външни зависимости, или би трябвало да бъде направено общо изпитание това да се промени посредством ускорение на съществено към този момент забавения развой на присъединение към еврозоната ", сподели Радев, като означи, че показва персоналното си мнение.

Преди това Корнелия Нинова, ръководител на парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България ", която е основател на чуването, сложи въпроси към шефа на Българска народна банка, измежду които правилно ли е, че с цел да отговорим на условията за влизане в еврозоната, би трябвало да свалим внезапно инфлацията и за какво нямало отчет за плюсовете и минусите от  присъединяването на страната към валутния съюз.

Нинова допусна, че за намаление на инфлацията може да се наложи понижаване на разноските за заплати и обществени заплащания, и това би могло докара до криза в стопанската система.

" Има справедливи неща, които не можем да заобиколим - още с присъединението на България към Европейския съюз ние сме приели, че като членове ще имаме еврото като валута. Второ - всяка страна взема решение по кое време да стане това и трето - би трябвало да отговаряме на избрани условия, с цел да бъдем признати в еврозоната. Според тези условия сега ние не можем да влезем в еврозоната, най-много поради високата инфлация, условията за недостиг, справедливи макроикономически индикатори " регистрира Нинова.

Не бе признато предлагането на левицата чуването да бъде излъчено директно по Българска национална телевизия 1 и по БНР.

Нинова дефинира като доста изненадващо гласуването на " Продължаваме Промяната ", ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и " Демократична България " да не се излъчва непосредствено, тъй като това са партиите, които са упорствали " бързо, в този момент и без да се чака оценката на Българска народна банка " да се пристъпи към осъществяване на проекта за присъединение на България към еврозоната през 2024 г.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР