В България има силни мъже. Доказателство затова е Юрий Божанов,

...
В България има силни мъже. Доказателство затова е Юрий Божанов,
Коментари Харесай

Юрий Божанов – вторият най-силен мъж в България и майстор на вафли

В България има мощни мъже. Доказателство по тази причина е Юрий Божанов, който е единственият играч по силов многобой от Бургаски район.Тази година той стана вторият най-силен мъж в родината ни. Редовно взе участие в шампионати по силов многобой и печели голям брой надпревари с дисциплини като: " Дърпане на бус от седнало състояние ", " Фермерска разходка ", " Логлифт за оптимално повдигната тежест ", " Кръст ", " Кобилица " и " Мъртва двигателна сила с автомобил ".

28-годишният спортист се възпламенява по тежестите от дребен, самичък си прави фитнес зала до дома си, като последователно се снабдява с всички уреди, нужни за подготовка. Споделя, че задачата му е да въодушевява и оказва помощ на други хора да доближат своя оптимален капацитет.
 Снимка 537147
" От дребен се занимавам с повдигане на тежести. Всичко потегли от село, където има доста работа и непрекъснато се постанова да се подвигат тежки предмети. Така се възпламених по силовия многобой. Започнах със 100 кг гума, по-късно с 200 кг, а по-късно взех решение да се занимавам професионално. Един ден, прибирайки се от работа като готвач, родителите миме изненадаха: " Юрий, ще участваш в надпреварата " Strongman ", записахме те за присъединяване ".Така стартира всичко ", споделя той.

Дебютът на Юрий като експерт е през август 2015 година, а сцена на надпреварата се трансформира площад " Тройката " в центъра на родния му Бургас. " Беше доста вълнуващо, записах положителни резултати и се любувах напълно на спортния темперамент ", разяснява той.

Споделя, че от всички силови дисциплини, обичани са му " Фермерска разходка " и " Кобилица ". " Рекордът ми е по 180 кг в ръка, общо 360 кг ", споделя Юрий за достиженията си с " Фермерска разходка ". " Кобилицата " съм я товарил с над 400 кг, разкрива бургазлията, като с тази тежест е изминавал 6 метра. " Дърпал съм и пожарна - 20 тона, цялостна с вода. Направиха си подбив, като сложиха и една бутилка половин литър върху нея, за спомагателна " тежест " ". Въпросната преживелица е от съревнование в Царево.

Ако инцидентно загуби шампионат той споделя, че всяко съревнование е урок, който го въодушевява да продължа напред ". Божанката, както е прочут, издава и една от тайните за своите триумфи - след всяка подготовка играе шах, което му оказва помощ да бъде по-концентриран по време на сьстезания.

Първите си тренировки стартира през 2009 година, при безусловно първобитни условия - с лост от комбайна, тежести за трактор, счупена лежанка, две щайги с дъска, без ток, на свещи. 3 години по-късно, с голямо предпочитание и поддръжка на родственици и другари, Юрий разполага с всичко належащо за подготовка.

Извън живота на силов спортист, Юрий е занаятчия на вафли. Живее на цялостни обороти, а денят му стартира по първи петли. " Ставам в 4:30 часа, поставям белите облекла и ходя на работа да върша вафли. Натоварването е съществено, дневно подвигам към звук и 800 кг брашно, тъй че стартирам с тренировките още на работното място ", споделя с усмивка на разположение Юрий. Бургаски производител на захарни произведения е главният му спонсор. " Сърдечно им благодаря за поддръжката. Те са главният ми мотиватор да не преставам да упражнявам. Тяхното доверие значи доста за мен. Страхотно е възприятието, че има някой, който има вяра в теб. Досега бях напълно самичък, в този момент чувствам, че имам постоянен тил зад себе си ".

След работа тренира на гладен корем, като " една хубава, тежка подготовка " продължава към час. За загрявка Божанов стартира със 150 кг тежести. Споделя, че не съблюдава характерен хранителен режим, а обича да хапва от всичко. " Хапвам си доста. Обичам да хапвам месо и картофи. Сладкото също ми е уязвимост ".

От самоделната зала в кв. " Долно Езерово ", Юрий гледа през океана към Съединени американски щати, където мечтае да се състезава един ден. " Там равнището е напълно друго, елитът се събира в Щатите. Мечтая един ден да съм измежду най-хубавите в света и да съм част от надпреварите в Съединени американски щати ( " Арнолд класик " ) ".

А фантазиите се сбъдват с доста труд, споделя Божанката и дава обещание, че няма да стопира пред нищо. " Амбициите ми са огромни. Няма да се откажа каквото и да става. Такъв съм си - наумя ли си нещо, няма какво да ме спре ", безапелационен е най-силният сладкар у нас.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР