В България има само 3000 теста за коронавируса. Много хора

...
В България има само 3000 теста за коронавируса. Много хора
Коментари Харесай

Само 3000 теста за коронавируса има у нас, хипохондриците да си траят

В България има единствено 3000 теста за ковид. Много хора обаче от боязън държат да се изследват, без значение дали са ходили в региони, където има заболели, а това е безсмислено, защото коства пари и лишава от ресурсите ни, с цел да реагираме, когато в действителност е належащо, сподели в утринния блок на Българска национална телевизия основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев, който е и заместник- ръководител на Националния спешен щаб против ковид.

Сключили сме контракти за доставка на други проби, добави той. 

Много от хипохондриците – хората, които страдат от прекомерна ирационална угриженост за личното здраве, с цел да се успокоят упорстват да се подложат на тест за разкриване на  коронавируса, а това е безсмислено.

Оказва се, че е лимитирано и количеството на маските, които се внасят нормално от Китай. Заради епидемията там обаче е снижен износа на този артикул. 

„ Търсенето на маски е доста огромно. Има смисъл да носи индивидът, който има признаци, че е инфектиран. Здравите също могат да носят, само че час след овлажняване резултатът спада доста “, зави доцентът.

Ако темпът за разпространяване в Италия продължи да е подобен, шансът за импорт на вируса в България нараства доста, акцентира той.

„ Препоръчваме хората да лимитират пътуванията и контактите. Да търсят персонален доктор и да го предупредят, в случай че са били в регион, където има заболели с ковид “, съобщи доцент Кунчев. 

„ На всеки, който се връща от Италия, се предлага да му се направи доброволна 14-дневна карантина. Ако има признаци за ковид, индивидът да се слага под здравно наблюдаване и проучване! Под карантина се слагат всички, които имат нараснала температура, хрема или всичко, което наподобява на зараза с ковид “, добави той.

„ Термокамерите на летищата в София, Бургас, Варна и Пловдив работят. Това, че пасажерите не ги виждат, не значи, че няма надзор. По предписание на премиера от през днешния ден екипи ще има и на сухоземните граници, които до снабдяване на термокамери ще работят с безконтактни термометри, с цел да не затрудняваме работата на пунктовете “, сподели държавният основен контрольор. 

Зрител от Велико Търново обаче описа на фейсбук страницата на националната телевизия по какъв начин негови сътрудници се прибрали от Германия и са отишли на работа с висока температура. Те твърдели, че никой не ги е ревизирал на летището. Нямало е инспекция.

„ Тези хора може по-късно да са вдигнали температура. Термокамерите работят непрестанно и даже са доста чувствителни. Хора, които подвигат 37,1 градуса, ги хващаме, а те може просто да са пили алкохол или да са превъзбудени “, добави доцентът. 

„ Заразата се предава по въздушно-капкова зараза и се популяризира доста бързо. Ако не се заловен в точния момент първите случаи, лавинообразно се усилва броя на болните. Голяма част от хората с ковид или имат доста леки признаци или въобще нямат. Това прави болестта толкоз мъчно за надзор “, призна той.

„ Към момента у нас са задоволителни защитните дрехи, маските и тестванията за ковид. Всичко е обезпечено за екипите “, сподели още доцент Кунчев. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР