В България има подобрения в условията за задържане на нелегални

...
В България има подобрения в условията за задържане на нелегални
Коментари Харесай

Съветът на Европа: България е подобрила грижата за нелегалните имигранти

В България има усъвършенствания в изискванията за задържане на незаконни имигранти, само че незабавно би трябвало да се работи за достъпа им до опазване на здравето и опцията им да споделят с външния свят и институциите.

Това демонстрира отчет на Комитета срещу изтезанията към Съвета на Европа. Делегация на институцията е била в пространствата за задържане на Гранична полиция в Елхово, на летище София и в Свиленград и е посетила и специфичните домове за краткотрайно настаняване в Бусманци и Любимец.

Делегацията не е получила правдоподобни обвинявания за неприятно отношение към арестуваните в пространствата на Гранична полиция – те получават информация за правата си на няколко езика и достъп до адвокат; материалните условия са допустими за интервала от 24 часа, в който те остават там. Позитивно е оценен фактът, че този интервал доста рядко бива превишен.

В центровете за задържане на Държавната организация за бежанците също няма недоволства от неприятно отношение и има усъвършенстване в връзките на арестуваните със чиновниците. Комисията предлага в пространствата с размер 12 кв. м. да не се настаняват повече от трима души, да се предложат повече занимания на арестуваните и да се преразгледа храненето.

Достъпът до опазване на здравето в Бусманци и Любимец обаче е " извънредно неудовлетворителен " - макар непрекъснатото наличие на чиновници и в двата центъра, медицинските принадлежности са оскъди, достъпът до експерти (зъболекари, гинеколози и педиатри) е стеснен, безплатните медикаменти са малко на тип, а някои от тях, в това число антибиотици, от дълго време са с изминал период на валидност. Делегацията е изключително обезпокоена от ограничавания достъп до психиатрична грижа, налична единствено в незабавни случаи. Липсата на организация за преводи и на здравно обезпечаване усложнява обстановката.

Комитетът акцентира и че връзката сред чиновниците и арестуваните чужденци е непрекъснат проблем и предлага екипите да бъдат подготвени в най-разпространените езици, употребявани от мигрантите, както и в междукултурна връзка. Освен това арестуваните би трябвало да получат писмен превод на значими решения за задържането им на понятен за тях език, вместо да се употребяват други арестувани за преводачи.

В уеб страницата на Съвета на Европа са оповестени и мненията на Министерство на вътрешните работи в отговор на отчета. " В здравна работа СДВНЧ, кв. " Бусманци ", гр. София продължава търсенето на медицински фрагменти за попълване състава на службата при СДВНЧ, кв. " Бусманци ", гр. София, като досега има готова една здравна сестра за назначение. Продължава командироването на медицински фелдшер/лекар от МИ-МВР София за включване в месечния график на здравната работа. Няма проблеми в реализирането на обзор от медицински експерти по психиатрия, акушеро-гинекология и дентална помощ ", написа в него.

Пълните текстове на отчета на Съвета на Европа и на Министерство на вътрешните работи можете да прочетете тук.
--
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР