В България има нов могъщ човек, властови център се оформи

...
В България има нов могъщ човек, властови център се оформи
Коментари Харесай

Медиапул: Асен Василев придоби огромна власт, създаде държава в държавата

В България има нов всесилен човек, властови център се оформи към Асен Василев.

Съпредседателят на " Продължаваме промяната " Асен Василев не е нито министър председател, нито вицепремиер, само че се снабди с по-голяма действителна власт и от двамата. Финансовият министър в структурата на българските държавни управления поначало е министър председател в сянка, само че в последните седмици Василев надмина размаха на предшествениците си на поста.

Както се бе зарекъл на партийна колекция още преди да влезе в ръководството, министърът прокара куп промени в устройствения устав на ведомството си, с които не просто размести и " разчисти " служителите, само че взе под крилото си цели структури и сътвори няколко нови.

Истинската административна иновация, която прокарана от Василев съвсем неусетно, е основаването на чисто новата дирекция " Контрол върху финансовите вложения ".

От управническата стратегия на държавното управление се разбра, че концепцията зад това е у нас най-накрая да се вкара финансовото бюджетиране и приемане на многогодишна финансова стратегия на база на разбор " разходи-ползи ".

Това значи страната да възнамерява за години напред инфраструктурните си мегапроекти, а Министерството на финансите да координира процеса.

Новата дирекция, за която Василев е планувал 11 души на щат, ще взе участие в създаването на стратегическите и програмните документи за обществени финансови вложения с национално финансиране, ще прави настоящ мониторинг на плановете, а след това ще прави оценка успеваемостта им.

Всичко това звучи повече от разумно и рационално, тъй като е извънредно несериозно страната да продължава да влага " на парче ", да изсипва милиарди в края на всяка година по планове с неразбираем асортимент и да няма осмислена национална финансова стратегия.

В същото време концепцията на Василев е прекомерно амбициозна за осъществяване поради особеностите на българската администрация и значимият политически въпрос в тази ситуация е по какъв начин ще се подсигурява, че няма да има злоупотреби. Новата " финансова " дирекция в МФ е част от поредност от промени за усилване на властта на институцията, които последователно я трансформират в " страна в страната "
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР