"В България има недостиг на общопрактикуващи лекари. Този проблем ще

...
"В България има недостиг на общопрактикуващи лекари. Този проблем ще
Коментари Харесай

Галинка Павлова: Проблемът с недостига на джипита ще се задълбочава

"В България има дефицит на общопрактикуващи лекари. Този проблем ще се задълбочава. Един от главните дефекти на системата ни е, че новозавършил доктор няма право да разкрие процедура на джипи. Затова и няма искащи да учат обща медицина ". За това предизвести пред БНР Галинка Павлова, шеф на ДКЦ във Варна и някогашен заместник-председател на Българския лекарски съюз.

По думите ѝ през 2000 година в страната ни са работили към 5300 джипита по контракт с НЗОК, а през днешния ден техният брой е намалял с към 20% и те са 4200.

"До този недостиг докара неналичието на вярна политика, която да подтиква специалността "Обща медицина "... Има нормативни дефицити, организационни диспропорции, които доведоха до непълнота на общопрактикуващи лекари ", добави Павлова.

Повече от 10 години хиляди поданици на столичния квартал "Горна баня " са без медицински център или поликлиника. Тежката администрация по промяна на практиките на персоналните лекари е причина нито един доктор от прилежащ квартал да не пожелае да се реалокира в „ Горна баня “, сподели в предаването "Преди всички " Дарина Лучанска от Инициативния комитет "Горна баня ".

По думите на Лучанска майки с дребни деца, възрастни хора с хронични болести сменят по три превоза, с цел да стигнат до доктор или болница в „ Овча купел “ или в централните региони на столицата. От Инициативния комитет са говорили с персоналните си лекари, само че поради бюрократичните процедури, те не желаят да сменят работните си места. Помощ не идва и от съсловните организации на лекарите.

Според Министерството на здравеопазването дефицит на персонални лекари има в цялата страна.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР