В България има недостиг на общопрактикуващи лекари. Този проблем ще

...
В България има недостиг на общопрактикуващи лекари. Този проблем ще
Коментари Харесай

Експерт: Джипитата намаляват, има недостиг с около 20 %

„ В България има дефицит на общопрактикуващи лекари. Този проблем ще се задълбочава. Един от главните дефекти на системата ни е, че новозавършил доктор няма право да разкрие процедура на джипи. Затова и няма искащи да учат обща медицина “. За това предизвести пред БНР Галинка Павлова, шеф на ДКЦ във Варна и някогашен заместник-председател на Българския лекарски съюз.
По думите ѝ през 2000 година в страната ни са работили към 5300 джипита по контракт с НЗОК, а през днешния ден техният брой е намалял с към 20% и те са 4200.
„ До този недостиг докара неналичието на вярна политика, която да подтиква специалността „ Обща медицина “... Има нормативни дефицити, организационни диспропорции, които доведоха до непълнота на общопрактикуващи лекари “, добави Павлова.
Повече от 10 години хиляди поданици на столичния квартал „ Горна баня “ са без медицински център или поликлиника. Тежката администрация по промяна на практиките на персоналните лекари е причина нито един доктор от прилежащ квартал да не пожелае да се реалокира в „ Горна баня “, сподели в предаването „ Преди всички “ Дарина Лучанска от Инициативния комитет „ Горна баня “.
По думите на Лучанска майки с дребни деца, възрастни хора с хронични болести сменят по три превоза, с цел да стигнат до доктор или болница в „ Овча купел “ или в централните региони на столицата. От Инициативния комитет са говорили с персоналните си лекари, само че поради бюрократичните процедури, те не желаят да сменят работните си места. Помощ не идва и от съсловните организации на лекарите.
Според Министерството на здравеопазването дефицит на персонални лекари има в цялата страна.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР