В България има излишък от ваксини срещу COVID-19 и не

...
В България има излишък от ваксини срещу COVID-19 и не
Коментари Харесай

Засега България няма да внася новата ваксина срещу COVID-19 „Новавакс“

В България има остатък от ваксини против COVID-19 и не е изпращана поръчка за доставка на ваксина от „ Новавакс “. Това разгласи шефът на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов.

По думите му би трябвало да се подхожда прагматично в случаите на поръчка поради остатъка в страната ни и поради сложните условия за подаяние или препродажба на имунизациите.

В първите месеци на идната година се чакат лимитирани доставки, защото имаме количества. Продължават анализите и в случай че се откри потребност, ще бъдат разисквани опциите и за доставка на имунизацията на „ Новавакс “, добави той.

Кирилов посочи, че имунизациите у нас, чийто период на валидност изтича скоро, ще бъдат бракувани и унищожени. Следващата седмица ще е ясно какъв брой тъкмо е техният брой.

По думите на шефа на Агенцията по медикаментите ползата към имунизацията се е повишил.

Обмисля се и понижаване на периода за слагане на бустерна доза ваксина за възрастни – да бъде по-кратък от 6 месеца след втората доза, сподели основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев. Това се налагало поради обстановката с бързото разпространяване на разновидността „ Омикрон “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР