В България има хора, за които не е ясно дори

...
В България има хора, за които не е ясно дори
Коментари Харесай

Божидар Данев, председател на АОБР, пред “Труд”: Зелените блокират инвестиции и работни места

В България има хора, за които не е ясно даже от кое място се финансират, само че стопират огромни вложения. А без вложения няма нови работни места – тази теза изрече пред “Труд ” Божидар Данев, изпълнителен ръководител на Българската стопанска камара и ръководител на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР). Той бе потърсен за коментар поради декларацията на АОБР против “зеления рекет ”, публикувана в сряда.

В нея членуващите в АОБР – Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България, афишират, че “шепа псевдоеколози стопират икономическото развиване на страната ни ”.
Божидар Данев даде образец за такова блокиране – двете концесии в Трън и Добруджа. Първата бе за злато, а втората – за природен газ. Те бяха спрени след иницииране на локални референдуми, в чието иницииране участваха и зелените. Кампанията за допитванията се състоеше само от зелени операции за заличаване на природата и хората повярваха.

“Тези концесии бяха безусловно законни, а референдумите, с които бяха отхвърлени, нямат никакво правно съображение. Такова държание стопира развиването на цялата стопанска система. Защо България да не създава повече злато, за какво да не е самостоятелна от газови снабдители? Какъв е казусът? С даването на концесиите законът бе спазен, само че тези референдуми бяха проведени от някакви зелени ”, сподели Данев.
Според него българското държавно управление не трябва да стопира процедурите и би трябвало да даде зелена светлина на вложителите в Трън и Добруджа.

Относно декларацията на АОБР Божидар Данев изясни, че нейната цел е да се обърне внимание на казуса със зеления рекет. На въпрос ще инициира ли АОБР диалози с министри или с премиера, ръководителят на Асоциацията изясни, че по време на европредседателството на страната ни тази тематика няма да бъде разисквана с властта.

Данев уточни, че след декларацията би трябвало да се разбере, че точно от работодателите зависи стопанската система на страната.

“Но има и такива, за които не се знае от кое място се финансират (зелените – б.а.). Извинявайте, само че не може 12 години да не построим един въжен превоз. За това време другите страни от Източна Европа сътвориха толкоз доста. Говори се за някакви неточности в Натура 2000 и какъв брой са значими. Съжалявам, само че това е смешна история. Дори и вие, публицистите, единствено питате за увеличение на приходите. Как да има увеличение на приходите, като в последните години вложенията понижават. Когато няма вложения, няма по-високи приходи, няма и работни места ”, заключи Божидар Данев.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР