В България има хора, които пият по половин литър ракия

...
В България има хора, които пият по половин литър ракия
Коментари Харесай

Експерт: Куцо, кьораво и сакато вари домашна ракия, а тя често е опасна за живота

В България има хора, които пият по половин литър ракия дневно. Това означи пред БНР журналистът Иван Бакалов.

Той уточни, че у нас " куцо, кьораво и сакато вари домашна ракия ".

" Опасното на домашните ракии, които се продават по всевъзможни пазари, е че всеки търговец или производител може да ги разбърка и да ги изпълни с каквито си желае съставки. И стават пивки, когато се разредят със алкохол, обаче не знае какъв е той и от време на време има жертви ".

" В България куцо, кьораво и сакато вари домашна ракия. Във Франция има лицензиран пътуващ ракиджия. Хората си декларират и експерт им вари ракията. В България всеки е уверен по какъв начин се вари ракия. Само като забележим в какви казани се варят - да вземем за пример казани за ракия от заварени остарели перални. И домакинът те бие по рамото – " Пий, бе, аз съм я правил “, " Пий, бе, вуйчо ми я е правил “ и т. н. "

" В общи линии това се назовава пресечен развой на дестилаци - цялостни се един котел, стартира дестилацията и в нейния край излизат някакви ракции. Повечето хора са се научили, че метилът бил в първака и би трябвало да се махне и така нататък Иакрая в този развой, така наречен патоки, " ракиджиите " гледат да има повече количество и го оставят да тече повече ".

" Чудеса просто се виждат в правенето на ракия. Сипват остарели компоти в джибри. Държат джибри по една година. Мислят си, че като се запечата от горната страна, няма да избяга спирта. Някои наливат алкохол преди дестилацията в джибрите. Смесват се разнообразни плодове. Когато се поставя плод, с цел да ферментира в каша, първо би трябвало да се разбие, с цел да стане консистентен. Зелени и гнили плодове не би трябвало да се поставят ".

" Основното е, че когато поставят да ферментират остарели джибри и да смесват с нови, фермантацията, когато стартира, стига до някакво ниво, дружно с това стартира оцетна ферментация. Това е едни дрожди да ядат захарите и да преобразуват алкохол, има други дрожди, които пък ядат алкохола и отделят оцетна киселина -  по този начин се получава тази т.нар оцетна ферментация. "

Бакалов подсети в предаването " РадиоТочка ", че домашното произвеждане крие своите опасности.

" Такива джибри, когато се сварят, се получава етилов ацетат вътре в ракията - оцетната киселина влиза с алкохол в някаков съединяване. Мnого ракии стартират да миришат на ацетон. Това доста се цени. Тези, коiото са привикнали, да пият домашна ракия си споделят: Ей, това е ракия! "

" При купешките, нормално скъпите мускатови ракии, се вършат от вино. Вино, което е особено за ракия. Ракията става с доста леко тяло и мощен мирис. Пиячите на купешка споделят по този мотив: " Еее, тая купешката е напарфюмирана, не става ". Тя мирише на мускат, а той си мисли, че има парфюм. Изобщо при купешките ракии има лабораторен надзор и се следи точния пик на ферментация ".

" При домашните казани, както казахме, има разнообразни фракции на ракията - излизат по-тежки алкохоли най-после. Етилацетат е доста неприятен за черния дроб. Хора са ми се оплаквали, че вършат доста пивка ракия, но след това ги боли доста главата след това. Домашните ракии постоянно са рискови за живота. Има случаи на жертви на отравяния са тъкмо такива – домашна, разредена със алкохол с метилов алкохол ".

" В пивки домашни ракии има доста вредности. Българските мъже са с най-кратка дълготрайност на живота в Европа. Една от аргументите е всеобщата консумация на домашни ракии, освен това в огромни количества ", на мнение е Иван Бакалов. 

Бакалов изясни в предаването, че съгласно по-старите проучвания 20 грама алкохол дневно не са натоварващи за организма, само че в най-новите изследвания към този момент се твърди, че няма доза алкохол, която да е безвредна.

" Нека да не привикваме всеки ден да пием ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР