В България има голям брой перспективни и бързо растящи компании,

...
В България има голям брой перспективни и бързо растящи компании,
Коментари Харесай

Да отворим очите на инвеститорите

В България има огромен брой перспективни и бързо растящи компании, нововъведенията набират скорост и има огромни благоприятни условия за развиване. Сериозна спънка за растежа обаче е методът на мислене на вложителите, които или " играят прекомерно на несъмнено ", или се стремят към прекомерно бърза облага. Тези трендове регистрират от " Импетус Капитал ", една от най-успешните компании, занимаващи се с дялови вложения в страната ни.
У нас не е мъчно да се намерят растящи компании – през предходната година има 10 440 такива с над 1 млн. лева доходи. Лесно е да открием и печеливши компании – за същия интервал в страната има 10 050 дребни и междинни компании с годишен напредък над 20%.
Въпреки това в България се влага най-много в опазване на цената, а не в повишението ѝ. Ако хората влагат в злато, го прибират в сейф, в случай че имат пари - ги поставят в банка, в случай че разполагат с други пари, ги влагат в нискорискови, нискодоходни договорни или пенсионни фондове.
" Основната цел на вложителите е да търсят незабавна ликвидност, да разполагат с високоликвиден пазар, на който за 15 секунди да си изтеглят парите назад. Това е в голямо несъгласие с главния смисъл на вложението в растящи компании ", показва Николай Мартинов, ръководещ сътрудник в " Импетус Капитал ".
А какво съставляват вложенията в растящи компании? " Инвестирането в растяща компания е сходно на посаждането на дърво. Инвеститор, който купува градина с такива дръвчета, вижда целия ѝ предстоящ рандеман. Инвеститор, целящ незабавна ликвидност, вижда 1 кубик дърва за рязане. При софтуерните компании няма даже и дърва за рязане ", изяснява Мартинов.
Най-голямото предизвикателство е особеното бизнес верую на двете групи вложители, което е и съществена спънка пред растежа на българската стопанска система.
Център за технологии и нововъведения
А капацитет не липсва - в България има от ден на ден новаторски компании. " София е един от най-бързо растящите пазари за софтуерни компании, един от 10-те най-големи софтуерни хъба в Европа. Все повече хора, които са работили в други компании или огромни корпорации, се отделят и основават нови компании с нови хрумвания ", показва другият ръководещ сътрудник в " Импетус Капитал " Виктор Манев.
" София се трансформира в един от новаторските центрове на Европа ", удостоверява Маринов.
Пример за такава компания е Promoto.bg , която предлага онлайн платформа за търговия на едро с бързооборотни артикули. С нейна помощ магазини и заведения бързо, елементарно и комфортно поръчват нужните артикули, спестявайки време и разноски. " Онлайн складът " на Promoto.bg е в услуга и на производители, вносители и дистрибутори, които автоматизирано получават поръчките и могат да популяризират в платформата. Така веригата на доставка става по-бърза и ефикасна.
Икономиката на 21-ви век принадлежи на нововъведенията. Иновативни посоки като финтех, роботика, киберсигурност, разбор на огромни бази данни се радват на голям напредък и основават огромна стойност за международната стопанска система. Те съществено усъвършенстват съществуващите стопански браншове, създавайки бизнес за трилиони долари в международен мащаб. " Инвестициите в тези компании са вложения в бъдещето ", отбелязва Манев.
Какво печелят фирмите и вложителите?
Партнирайки си с " Импетус ", фирмите получават добавена скорост на напредък, познания, пазари, клиенти и сила за развиване. Мисията на " Импетус Капитал " е развиването на български новаторски компании, които порастват, изнасят продуктите си и имат продажби на европейски и международни пазари.
В България има голям капацитет за развиване. В страната ни се влага приблизително 16 пъти по-малко частен капитал (като цялостен от БВП) по отношение на Европа, а в нашия район (Централна и Източна Европа) има и доста по-малко вложители, в сравнение с Запад. " Намираме се в прелестно място за вложение, тъй като няма такова голямо предложение и конкуренция. Тук е по-лесно да намериш добра компания ", отбелязва Манев.
Инвестициите в частен капитал обезпечават по-добра рентабилност от тази на финансовите пазари, а в това време рискът и несигурността са по-малки. Вложенията в частен капитал са по-дългосрочни и постоянни от тези в скъпи бумаги. " Импетус " може да се похвали с 25% рентабилност през първата година след всички разноски.
" Импетус " се стремят да трансформират мисленето на българския вложител, да го убедят да заложи на нововъведенията и разрастващата се цифрова стопанска система, което ще му донесе и по-голяма облага.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР