В България има достатъчно хранителни стоки. Българските производители имат капацитет

...
В България има достатъчно хранителни стоки. Българските производители имат капацитет
Коментари Харесай

Призив от властите: Не се презапасявайте, има достатъчно храна за месеци и дори години

В България има задоволително хранителни артикули. Българските производители имат потенциал да задоволят потреблението в страната от месеци до години, даже и да няма нова годишна продукция. Това стана ясно по време на извънреден брифинг в Министерски съвет на земеделския министър и представители на браншовете от хранително-вкусовата промишленост след като се появиха първи информации за настъпила суматоха измежду популацията и всеобщо изкупуване на артикули от първа нужда като разнообразни типове храни, санитарни материали и прочие

„ Искаме да ви уверим за следващ път, че българските производители на храни са извънредно конкурентоспособни, че тяхното произвеждане, без един бранш, задоволяват вътрешното ползване като размери. Имат запаси от месеци до 2 години, даже да няма нова годишна продукция, да задоволят вътрешното ползване “, съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева. 

България е измежду главните производители на пшеница в света и наличността сега е 1,7 милиона тона. За вътрешно ползване това можело да стигне за повече от 1 година. Над 2 млн. тона е наличността на царевицата, а за вътрешни потребности можем да издържим над 2 години. Относно производството на олио в предприятията имат налична суровина за производството на олио най-малко за 3 месеца. А неизтъргуваният слънчоглед като наличност е най-малко за 1 година. 

Освен това, българската консервна индустрия основава два пъти повече от нужното количество за популацията ни. Индустрията за бутилиране на вода и безалкохолни питиета също има задоволителен потенциал, с цел да реагира на потребностите на българите.

„ Всяко презапасяване би могло да повлияе върху финансовия бюджет на семействата и това би довело до изхвърляне на храна. Всичко това е ненужно “, добави министър Десислава Танева.  

Председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева увери, че в сектора няма никакви мотиви за суматоха. Към момента няма производител в България, който е обезпокоен дали ще му стигне суровината. Около 2 години може да се издържи без съществуването на нова годишна продукция, означи тя.
Председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров също подсигурява, че няма никакви поводи за терзание за изхранването на българите, изключително с млечни артикули.

Месопреработвателната индустрия също е с нужните ресурси, на този стадий няма място за терзания в тази посока, сподели Дамян Вътев от Асоциацията на месопреработвателите в България.

Риба имаме най-малко за година, съобщи Йордан Господинов от бранш " Рибарство ".

Никакви терзания няма за бранша на консервната индустрия у нас, той създава два пъти повече от нужните за страната количества консервирани плодове и зеленчуци, термично обработени, замразени и сушени, уточни и  Антоанета Божинова от консервната индустрия.
Жана Величкова - от бранш " Напитки и води ", също увери, че българската безалкохолна промишленост разполага с нужните запаси да се поемат всички потребности от бутилирана вода. Въведени са всички вероятни ограничения, с цел да няма срив на доставките, добави тя.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР