В България хората със средна до пълна глухота са над

...
В България хората със средна до пълна глухота са над
Коментари Харесай

Само малка част от хората със слухови проблеми у нас получават шанс да чуват отново

В България хората със междинна до цялостна глухота са над 400 000 души, като от тях 40 000 са деца. Тенденцията е до 2050 година броят на хората със слухови проблеми да нарасне още повече. От 1000 новородени, едно се ражда с цялостна глухота. С възрастта броят на хората с тежки слухови проблеми се усилва, с цел да доближи до двама от всеки трима души на възраст над 65 години.

Въпреки напредъка на медицината и технологиите, в последните 10 години у нас едвам 2 % от нуждаещите си са получили късмет да чуват още веднъж посредством слагането на кохлеарни импланти. Подобна е статистиката и за новородените с проблеми със слуховия уред, чийто % се усилва всяка година. Едва 25 % от тях, след диагностицирането, получават кохлеарни имплантати.

Това стана ясно в понеделник по време на XV Международна научно-практическа конференция за образование и рехабилитация на деца с повреден слух “Ти чуваш “, която се провежда от учебното заведение за деца с повреден слух " Проф. Д-р Дечо Денев “ в София. В рамките на един ден доктори, логопеди, рехабилитатори, специфични педагози и специалисти от България, Гърция, Румъния и Сърбия разискаха настоящи тематики и направления за рехабилитация и интеграция на деца с повреден слух.

Основните акценти в програмата на конференцията бяха слуховата рехабилитация и в частност рехабилитацията след кохлеарна имплантация – революционен способ за възобновяване на слуха, който чества 20-годишния си празник през тази година.

До момента в България са направени към 700 кохлеарни имплантации, което обгръща доста дребен % от хората с тежка и цялостна глухота.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР