В България грип още не е доказан. Отделни случаи е

...
В България грип още не е доказан. Отделни случаи е
Коментари Харесай

Грипът удря след празниците с два щама, пикът след Нова година

В България грип още не е потвърден. Отделни случаи е допустимо да се появят към празниците, само че съгласно епидемиолозите това е малко евентуално. Очакванията са болните да стартират да зачестяват след Нова година, когато всички се върнат на работа, а децата - на учебно заведение и детска градина, и има по-голямо скупчване на хора в затворени пространства.

"Преди 3 седмици грип се беше появил в Албания, само че към този момент няма епидемиологично разпространяване, а единствено единични случаи. В момента грип има в скандинавските страни и най-западната част на Европа - главно Португалия. Засега няма изявена наклонност на съответен вариант, който да циркулира там, тъй като се потвърждават и H3 и H1 (ваксиналните варианти на тези вируси са надлежно "Канзас " и "Бризбейн " - б.а.).

Не можем да предвиждаме с акуратност за у нас, тъй като не знаем по какъв начин ще тръгне в Европа. В южните щати на Съединени американски щати да вземем за пример разпространяване на грипната зараза има още от октомври и там преобладават вируси от група Б, които провокираха епидемията тук преди 2 години ", изясни проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания и основен координатор на експертния съвет по микробиология към министъра на опазването на здравето.

Все отново по-вероятно е у нас превес да вземе "Канзас ", само че и против него, и против "Бризбейн " българите имат построен някакъв имунитет, тъй като с сходни на тях вируси към този момент сме се срещали.

"Канзас " беше нов за страната ни преди 2 години, само че с сходни на него и на "Бризбейн " вируси възрастните към този момент са се срещали. За "Канзас " съответно всички хора над 20 години са имали допир и не чакаме нещо изцяло друго ", сподели още проф. Кантарджиев.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР