В България е необходима аналитична и разследваща журналистика, заяви пред

...
В България е необходима аналитична и разследваща журналистика, заяви пред
Коментари Харесай

Посланикът на Швейцария: Критичните гласове в България трябва да се чуват, а не да се уронва репутацията им

В България е нужна аналитична и проверяваща публицистика, съобщи пред „ Хоризонт “ посланикът на Швейцария у нас Мюриел Берсе Коен. Според нея това е извънредно значимо, изключително в среда, когато всички би трябвало да се преборим с подправените вести.
Коен отхвърли да разяснява обстановката в БНР с аргумента, че не я познава добре и не би могла да направи справедлива оценка без да е осведомена с детайлите. И въпреки всичко - тя дефинира демокрацията у нас като „ млада “ и вижда неравенството като един от главните проблеми в страната ни. Също по този начин - неналичието на квалифицирана работна ръка. Българо - швейцарското съдействие може да се надгради най-много в областта на високите технологии и нововъведенията, където и двете страни са доста мощни, добавя Мюриел Берсе Коен.

Посланичката разяснява какво липсва на България, с цел да бъде по-добро място за живеене и вложения: Ако погледнете класацията за конкурентоспособност, правена от Световния стопански конгрес, България е на 51-во място от 140 страни. Най-добрите оценки получавате в областта на нововъведенията, цифровите и информационните технологии. Това за браншове, които се развиват доста бързо в целия свят и е добре, че България се показва доста сполучливо в тях. Разбира се, има и провокации - всички компании търсят предвидимост и сигурност, в това число правна. Върховенството на закона е доста значимо. Също по този начин все по-голямо внимание се обръща на околната среда, където се вършат вложенията, тъй като всички ставаме очевидци на климатичните промени и това е голям проблем, уточни Мюриел Берсе Коен

Много бизнесмени са се оплаквали от липса на господство на закона и корупцията в България и показват тези проблеми като причина или да не влагат у нас, или да изтеглят инвестицията си. Това е проблем на всички места, а освен в България. Вярно е обаче, че това е едно от провокациите пред България. Все още има доста какво да се направи, с цел да се лимитират тези събитие. Ние следим развиването по този въпрос и оценяваме това, което към този момент е направено. Въпреки това предизвикването не е преодоляно и има още доста какво да бъде направено, споделя още тя.

Посланикът дава отговор и на въпрос за господство на закона и дали демокрацията в България е застрашена: Никой не би трябвало да бъде над закона. Това обаче е и въпрос на доверието на жителите към институциите. Това е развой, демокрацията е развой. Напълно разбирам за какво българските жители гледат доста деликатно какво се случва и по какъв начин работят институциите, счита тя.

Критичните гласове са част от хубавичко народна власт. Ние би трябвало да ги чуем, без значение, че може и да не сме съгласни с тях. Не бива обаче да уронваме тяхната известност за да заглушим или сложим под въпрос правдоподобността на това, което споделят, безапелационна е посланичката.

Забелязах, че има доста медии. Аз даже се удивлявам какъв брой огромен брой медии откривам, откогато съм тук. Те са с друго качество, несъмнено. Мисля, че в България е доста значимо да има добра аналитична и проверяваща публицистика. Това би трябвало да е част от медийната среда. Само по този метод жителите ще могат да се радват правата, които им дава функциониращата народна власт, споделя още Мюриел Берсе Коен.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР