В България депутатът Делян Пеевски притежава шест вестника и контролира

...
В България депутатът Делян Пеевски притежава шест вестника и контролира
Коментари Харесай

US доклад пак сочи Пеевски за пример в завладяването на медии

В България депутатът Делян Пеевски има шест вестника и управлява 80% от мрежата за разпространяване на печатни медии. Докато всички страни в района са имали опит с задгранични притежатели на медии, страни като Чехия, Словакия и България са изключително наранени, откакто губят множеството от главните си задгранични вложители.
Това се споделя в Доклад на основания в Съединени американски щати Инвестиционния фонд за развиване на медиите (Media Development Investment Fund -MDIF *), оповестен от уеб страницата за проверяваща публицистика The Shift News, със заглавие „ Намаляване на свободата на медиите е обвързвана с пленяването на институции в Европа “.

Като сходен на образеца в България се показва още, че в Словакия компания, наречена Penta Investments, пое огромен % от онлайн медийните уеб сайтове, а през 2012 година компанията беше упрекната в подкупване на политици в подмяна на услуги. В Унгария множеството от водещите медии в страната са поети от олигарси, свързани с Виктор Орбан и неговата ръководеща партия Фидес. Резултатът е, че огромен % от медиите в тази част на континента се управляват от шепа магнати и политически свързани човеци. Относно загубата на задгранични вложители в медии се показва и последната договорка с Нова тв.

Ето още какво се споделя в Доклада, преводът на материала е на Фрог нюз:

Една от най-големите закани за свободата на медиите в Европа е улавянето им от страна на държавните управления и предприемачите с политически връзки, което постоянно е симптоматично за по-широк проблем, обвързван с държавното хващане на институции, съгласно нов отчет на Инвестиционния фонд за развиване на медиите. Завладяването на медиите се дефинира като „ обстановка, в която медиите не са съумели да станат самостоятелни в проявяването на лична воля, нито пък могат да упражняват своята съществена функционалност, изключително при информирането на хората. “

Това събитие е най-силно изразено в Централна и Източна Европа, само че отчетът на Фонд отбелязва, че той се популяризира на запад, където популистки и крайнодесни политици усилват офанзивите си против свободния и самостоятелен медиен пейзаж. Разпространението на медийното завземане също постоянно е симптоматично за по-широкия проблем на цялостното хващане на страната, се твърди още в отчета.

Завладяването на страната се разказва като екстремална обстановка, при която държавното управление управлява обществените институции, в това число правосъдната система, законодателните органи и регулаторните организации. „ Прозрачност без граници “, световен корупционен надзирател, разгласи завладяването на страната за „ една от най-разпространените форми на корупция “.

Овладяването на медиите, което постоянно е резултат от завладяването на страната, нормално се състои от четири съществени съставния елемент – регулаторен захват, надзор на публичните медии, потребление на държавно финансиране като инструмент за надзор и придобиване на благосъстоятелност. По-специално, държавното финансиране се оказа изключително ефикасен инструмент във време, когато доста медийни платформи са изправени пред финансови усложнения заради понижаване на приходите от реклама. В такива случаи държавните разноски под формата на доходоносни рекламни покупко-продажби са избавителен фактор за мнозина, макар че се назовават ​​„ най-коварната форма на държавно финансиране “.

В отчета се показва по какъв начин това се употребява за награждаване или наказване на медиите според от това по какъв начин се отразяват държавното управление и неговите съдружници. Решенията за унищожаване на рекламните парични средства постоянно осъждат медийните компании и платформи на изгубване.

През последните 10 години тайните съглашения сред политическата класа и притежателите на медии доближиха невиждани равнища. Това докара до обстановка, в която множеството или всички вести работят като част от държавните бизнес картели, които управляват и манипулират потока от информация. Всички страни, обхванати от отчета, имат приблизително или високо равнище на преодоляване на търговски медии. Това произтича от неналичието на бистрота във връзка с финансирането, от зависимостта от страната за доходоносна реклама и от цялостно или най-малко отчасти завземане на страната. В тази връзка се показва и медийната империя на Делян Пеевски.

Концентрацията на собствеността и държавният надзор оказват доста отрицателен резултат върху независимостта на публицистиката. Овладяването на медиите се употребява като напреднала форма на надзор, което значи, че самостоятелните публицисти са изтласкани на периферията или напълно от пазара. Това понижава пространството за гласовете на гражданското общество и отстрани всяка форма на отговорност или отговорността на държавното управление, се споделя още в отчета.

===

* MDIF е регистриран в Ню Йорк. Фондът е вложил повече от 226 милиона $ в над 117 самостоятелни новинарски компании в 41 страни от 1996 година насам. Нашият специфичен екип от високо квалифицирани експерти оказва помощ на клиентите да изградят финансово жизнерадостен бизнес, като в същото време обезпечават действителна финансова и обществена възвращаемост за необятен кръг вложители.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР