В България броят на диагностицираните жени с рак на гърдата

...
В България броят на диагностицираните жени с рак на гърдата
Коментари Харесай

Световен месец за борба с рака на гърдата

В България броят на диагностицираните дами с рак на гърдата продължава да е висок. 4000 дами годишно научават за диагнозата, а над 1200 от тях не съумяват да се оправят с заболяването. По този мотив болница „ Надежда” провежда безвъзмездни съвещания в интервала сред 14 и 18 октомври. Прегледите в болничното заведение ще бъдат безвъзмездни и за тях може да се запише всеки.
„ Всяко едно заболяване, даже и онкологичните, които звучат като смъртна присъда, не са такава, в случай че бъдат хванати в точния момент. В България липсва предварителната защита. Ние сме подобен вид хора, че когато нещо ни заболи, ни хваща боязън да отидем на доктор. Хората доста рядко посещават доктор в точния момент, а към този момент когато е прекомерно късно. Моят зов към всички дами през този месец е да се прегледат”, сподели синоптикът на NOVA Нора Шопова.
„ Когато почувстват нещо, към този момент е малко късно. Нашият блян е да диагностицираме рака на гърдата, колкото се може по-рано, преди да са се появили признаци. Призовавам всяка жена да подхожда отговорно към себе си и околните си. Да се върви на профилактични прегледи, даже без симптоми”, уточни експертът по образна диагностика в МБАЛ „ Надежда” Настя Ненова.
„ За мен това е огромна идея. След загубата на майка си се стремях да бъда труженик навръх тази идея. Всички ние постоянно оставяме нещата за последно и се надяваме, че ще ни се размине. Аз персонално отивам на профилактични прегледи безусловно постоянно два пъти в годината, без боязън. Смятам, че отрицателните статистики могат да бъдат променени”, добави актрисата Ирмена Чичикова.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР