В България беше приет нов Закон за храните, с който

...
В България беше приет нов Закон за храните, с който
Коментари Харесай

Тайно и без много шум забраниха онлайн търговията с бебешки и детски храни

 В България беше признат нов Закон за храните, с който от началото на месец юни тази година се не разрешава онлайн търговията на бебешки и детски храни като да вземем за пример пюрета и приспособени млека.

Забраната пристигна изведнъж - за нея не бяха предизвестени нито търговците, нито потребителите. В допълнение - от сектора настояват, че влязлата в действие от 3 юни наредба не е обсъждана публично и с бизнеса. За приемането на възбраната, която на процедура облагодетелства физическите магазини, аптеките и дрогериите, в които се продават такива храни, не са оповестени и публични претекстове, написа money.bg.

Въпросът не е обсъждан също по този начин в отрасловата парламентарна комисия - тази по земеделието, както и в пленарна зала.

За възбраната стана ясно от известия до потребителите на онлайн магазини, занимаващи се с сходна активност. Един от тези онлайн магазини " разтревожено уведомява " потребителите си на 16 юни с пост във Фейсбук, че " страната не разрешава онлайн търговията на млеката за кърмачета, преходните млека и млеката за дребни деца, както и храни за специфични медицински цели ".

А това значи, че родителите към този момент няма да могат да купуват тези храни с " един клик ", което е в пъти по-лесно и комфортно за потребителите. Нещо повече - родители изясняват, че продуктите в онлайн магазините са по-евтини и налични.

Трябва да се означи и че възбраната идва тъкмо в миг, в който онлайн пазара на артикули се предлага и толерира по целия свят поради въведените ограничаващи ограничения за обществено разграничаване, целящи прекъсване разпространяването на новия ковид.

Нещо повече - възбраната идва в същия миг, в който депутатите одобриха дефинитивно ставката по Данък добавена стойност за детските храни и памперси да бъде понижена на 9% до края на 2021 година.

И както излиза наяве от инспекция на уеб страницата на Baby.bg, интернет магазинът към този момент публично не предлага храните - те са отстранени като секция от менюто на уеб страницата на компанията. Става въпрос гама от към 200 продукта/артикула.

Тежката дума на закона и гледната точка на бизнеса

" Чл. 63. (1) Храните може да се търгуват от разстояние, като се изключи храните за кърмачета и дребни деца (до 3-годишна възраст) и храните за специфични медицински цели. "  Забраната за онлайн търговия на бебешки и детски храни идва с посочения член 63. Тук обаче прави усещане и друго - " търгуване от разстояние ". Всяка покупка онлайн съставлява търговия от разстояние. Дотук добре. Според сектора обаче това определение е извънредно неразбираемо. Всички знаят, че се има поради точно търговия онлайн, само че посочено по този метод, това може да провокира комплициране. Например не разрешава ли се продаването на храна от детските кухни в страната. Макар и кухните да нямат статут на онлайн магазин, тъй като поръчките се вършат през телефон, тяхната активност също може да бъде причислена като " търгуване от разстояние " - родителите поръчват храната по телефона, като тя или се доставя до врата на жилищата им, или се приема от пунктове в градовете в страната.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР