В България, а и по света, се работи за подмяна

...
В България, а и по света, се работи за подмяна
Коментари Харесай

Подмяната на общественото мнение - с методите на КГБ

В България, а и по света, се работи за замяна на публичното мнение, и то сполучливо. Процесът е толкоз напреднал, че основава паралелна реалност в главите на хората. До степен, че над 100 000 българи, членове на фейсбук групата " Не на тактиката за детето 2019-2030! ", имат вяра, че зад един бюрократичен документ се крие злокобен сюжет за лишаване на децата им. Според тях организации, спонсорирани от Джордж Сорос и службата за отбрана на децата в Норвегия - Барневернет, стартират акция за похищение на деца, а в Норвегия ще ги дават на педофили. Това е образец за сполучлива акция от последните седмици, предходната година същото се случи и с Истанбулската спогодба.

Учебникът на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в деяние

Премиерът Бойко Борисов неотдавна загатна учебника на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) поради сигналите против него в прокуратурата от Елена Йончева. Такива учебници има и са ги виждали тези, които са учили военни и/или журналистически специалности в някогашния Съюз на съветските социалистически републики. Достъпът до тях е бил единствено в библиотеките, а тетрадките за мемоари са били прошнуровани и с прономеровани страници. За един подобен, по който е учил бойна спецпропаганда, споделя Владимир Яковлев в " Эхо России ". Бойната или " черната " агитация позволява всяко деформиране на обстоятелствата поради решение на пропагандни задания. Това е дейно оръжие, употребявано с единствената цел да се " избие " мозъка на съперника, написа Яковлев. В публикацията си той загатва методите " изгнила сельодка ", " преобърната пирамида ", " огромната неистина ", правилото " 40 на 60 " и метода " на безспорната нагледност ". Според Яковлев всички те и в този момент се употребяват от медиите в Русия.

" Гнилата сельодка " работи по този начин – сортира се лъжливо обвиняване, оптимално мръсно и скандално. Целта не е да се потвърди обвиняването, а да се провокира необятно обществено разискване, при което неизбежно се появяват бранители, съперници, познавачи и " специалисти ". Колкото повече участниците в обществената полемика произнасят името на обвинения по отношение на мръсното обвиняване, толкоз повече го " натъркват " с " гнилата сельодка ", до момента в който нейната миризма не стартира да го следва на всички места. Звучи ли ви познато?

Внимание заслужава и методът на " огромната неистина ", който Яковлев дефинира като доста ефикасен. Същността му е да се предложи на аудиторията толкоз огромна и ужасна неистина, че тя да не може да си показа, че е допустимо да се лъже за такова нещо. Добре компилираната неистина провокира в феновете и читателите дълбока прочувствена контузия, която по-късно дълго време ще дефинира техните възгледи, макар всички логичен и рационални доводи. " Особено добре работят лъжливи описания на жестоки издевателства над дами и деца ", споделя Яковлев. Дълбоката прочувствена контузия, която се получа след примерно известие за разпънато дете, за дълго ще промени възгледите на получилия " информацията " човек, колкото и по-късно да се пробват да го убедят в противното с потреблението на елементарни способи на логиката.

Дезинформационните акции наложително включват и правилото " 40 на 60 ", който се ползва още от " Гестапо ". Това е съотношението на действителни и подправени обстоятелства.

Кампанията против тактиката за детето е образец за брилянтно използване на дезинформационни практики. В " коктейла " са поставени истини – има такава тактика, в нея се планува промяна на детското правораздаване (което в този момент е по руски модел), планува се полово образование, в Норвегия имат проблем с решения на Барневернет (описани са във филм на BBC, линк към който ще се появи в мненията минути след публикуването на този материал). Само, че Норвегия нямо нищо общо с документа и всичко останало е неистина.

Подмяна на действителността

Това, което се прави сполучливо, не е нова процедура. Цели се основаване на публично мнение, влияейки върху страховете на хората и създавайки им показа за света, въз основа на които ще зависят решенията им години, може би и десетилетия. " Това, което назоваваме публично мнение, е в действителност социална страст ", е забелязал още английският политик, министър-председател и публицист Бенджамин Дизраели (1804-1881). По-късно Уолтър Липман (1889-1974) в книгата си " Общественото мнение " написа, че човек се пробва да разбере околния свят, като основава " картина на света в своята глава " за явленията, които следи. Човек към този момент има избрана визия за нещата, още преди да се е сблъскал с тях в живота. Стереотипите могат да бъдат неизмеримо устойчиви и даже да се предават от потомство на потомство и се одобряват като даденост, действителност, факт.

Виж кой приказва

Най-гласовити са неправителствени организации с религиозни корени. Първата им победа беше отхвърлянето на въвеждането на фактическото общуване през 2009 година, след което последваха отдръпването на държавното управление от Истанбулската спогодба и Стратегията за детето. Следващата им цел са възбрана на абортите, акция за което към този момент беше подета от организацията на шефа на пресцентъра на Министерството на защитата, който е минал образование по " апостолизъм " в Съединени американски щати.

 Карта на света съгласно Козма Индикоплевст и библейските текстове
Карта на света съгласно Козма Индикоплевст и библейските текстове

В упоменатата си книга Липман, като доказателство за това, че човек взима решения съгласно визиите си, дава за образец съчинението " Християнска топография " на Козма Индикоплевст от VI век. В него Козма отхвърля езическото изказване за кръглостта на земята и на небето и се пробва да потвърди, че Мойсеевата скиния представяла тъкмо сходство на формата на вселената. Доводите му са напълно древен. Съчинението му е известно измежду християните дълги епохи. Идеите на Козма, че земята е плоска 15 века по-късно набират известност за в този момент в Съединени американски щати, само че имат почитатели и у нас.

Търсенето на отговор за всичко в библията става особено и за България. Тази част от коментар е оповестен в държавния уебсайт за публично разискване при несъстоялия се спор за тактиката за детето:

" А ето какво споделя Библията съответно за телесното наказване над деца: " Не оставяй детето без наказание; в случай че го накажеш с пръчка, то няма да умре; ще го накажеш с пръчка и ще спасиш душата му от преизподнята " (Пр. 23:13-14). И още: " Който жали пръчката си, ненавижда сина си; а който го обича, санкционира го от детинство " (Пр. 13:25). Към тези думи няма какво да се добави, нито има какво да се отнеме от тях.

И по този начин, " новата тактика " се изправя против самия Бог и Неговото Слово. Ще успее ли? Човешки закон против БОЖИЯ ЗАКОН! "

Това е част от проповед на презвитер Емануил Вълков от Българската християнска баптистка черква (БХБЦ), оповестено на формалния уебсайт на църквата и не се нуждае от повече коментар. Но в случай че има служби за отбрана на детето би трябвало да се заинтересуват, какво тъкмо се проповядва.

И в случай че за американските евангелисти, съветските проксита и за уеб страниците разчитащи на кликбайт повода за публикуването на искрено подправени " вести " и дезинформация е ясна. Има обаче доста въпроси, които търсят отговори.

Лидерът на Вътрешна македонска революционна организация и министър на защитата Красимир Каракачанов отбрани подчинения си, като сподели, че има същите убеждения. Наскоро той прикани " всеки естествен български жител " да не бъде на гей парада, а да се причисли към Похода за фамилията " в поддръжка на обичайното българско семейство ". По подигравка на ориста до преди години Вътрешна македонска революционна организация нападнаха даже физически сбирките на християнските " секти ".

Това говорене е резултатно - Вътрешна македонска революционна организация вкара двама евродепутати в най-хубавото си независимо показване на избори. Поставянето на шефа на пресцентъра на МО Александър Урумов на 9-о място в листата на Вътрешна македонска революционна организация за европейските избори е довело най-малко 2 159 гласа за " патриотите ", толкоз са преференциите за него.

Защо ГЕРБ не се опълчва?

Защо обаче Борисов не подхваща никакви дейности против подмяната на действителността, която явно му донесе негативи при акциите за конвенцията и тактиката? Единствената тактика, която дава някакви резултати против дезинформацията, е повече информация, само че не виждаме да се ползва. Още повече, че министър председателят разполага с тим от PR експерти, а към Министерския съвет би трябвало да има и особено звено, ръководено от Томислав Дончев, което да се занимава тъкмо с дезинформацията. Вместо тях само общественото министерство, и то с месец забавяне, се опита да тушира нервността за отнемането на деца, само че резултатът дотук е нулев.

Логиката, а и законите, изискват преди да се одобри закон, стратегически документ или да се подпише интернационална спогодба, която изисква смяна на законодателството, държавното управление да инициира информационна акция. По българска традиция тя е проформа и протича в държавния портал. Това дава опция на гореописаните кръгове да изпреварят събитията и с подправени вести, и причини да подменят истината създавайки отрицателно въодушевление против дадения документ. На държавното управление му остава да се оправдава в опит за гасене на пожара. Тъй като през това време, всевъзможни " специалисти " от НПО-та и популисти приказват по малките екрани и медии на Борисов му остава само да отдръпна въпросния документ, което той и направи и с Истанбулската спогодба и със тактиката за детето, макар, че истината е на негова страна. Знаем, че Борисов владее магията на популизма и би могъл да откри доста положителни претекстове с цел да сътвори в точния момент публично мнение в случаи, като конвенцията и тактика.

Едната допустима причина да не го прави, че му е скъпа истината, само че още по-скъпа му е властта, чието задържане минава през задържането на обединението с Вътрешна македонска революционна организация. Другата допустима причина е, че в ГЕРБ толкоз си могат. Трети вид е, че Борисов има други претекстове, поради които няма нищо срещу подмяната на действителността и " консерватизирането " на обществото би свършило работа за бъдещите му политически проекти.

Каквито да са аргументите за дейностите и бездействията на държавното управление в тази хибридна война за мозъците и душите на хората, то носи виновност за подмяната.

Последствията от нея няма да са положителни за никого. Това знаем сигурно от интервалите в историята, когато религиозните фундаменталисти са налагали дневния ред на обществото.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР