В България 41 на сто от работниците казват, че работното

...
В България 41 на сто от работниците казват, че работното
Коментари Харесай

Работното време изяжда семейните и социални ангажименти, според 41% от българите

В България 41 на 100 от служащите споделят, че работното време не подхожда на фамилните и обществени задължения. Средно за Европейски Съюз този дял е към 22 на 100. Това се дължи на обстоятелството, че в България не са необятно популяризира другите форми на претовареност. Това заяви Виолета Иванова, основен икономист в КНСБ по време на спорен конгрес, проведен със съдействието на фондация " Фридрих Еберт ".

Дискусионният конгрес събра синдикалисти, специалисти представители на другите конфедерации на КНСБ, които разискаха сумираното работно време и салдото сред времето за работа и персонален живот.

Виолета Иванова посочи, че точно заради неналичието на гъвкави форми на претовареност и неналичието на опция на съвместяване на професионалния с персоналния и фамилен живот у нас се резервира трендът на лицата, които отпадат от самия трудов живот. Националната статистика изследва точно този кръг лица, които декларират, че желаят да работят, само че не работят заради персонални и фамилни аргументи, посочи тя.

По думите й по данни на статистиката за 2010 година те са били 18 хиляди. " Сега те са 20 хиляди, т.е. трендът се резервира ", установи Иванова. Всички тези незаети лица остават на обществено подкрепяне, разчитат на едни по-ниски пенсии, усилва се бедността. " Това значи, че се губи огромен капацитет, тъй като се усилват обществените фондове ", установи още специалистът.

Все по-големи компликации при съвместяването на времето за работа и персоналното време изпитват мъжете, тъй като до момента в центъра на европейските политики, са дамите и опцията те да се върнат по-рано на работа, уточни още Иванова.

По думите й в тази тенденция са и упованията към готвената нова европейска инструкция по отношение на равновесието сред професионалния и персоналния живот на родителите и лицата, полагащи грижи. В тази връзка от КНСБ имат оферти за увеличението на платения отпуск за родителите до навършване на 10 години на детето, вместо сегашните осем, основаване на отпуски за незабавни фамилни аргументи, разширение на кръга лица, които поставят грижи за член на фамилията, както и въвеждане на гъвкави схеми на работа, което да става по искане на служащия, когато това се постанова по фамилни аргументи.

Сред положителните международни практики, Иванова открои съществуващите в Швейцария ваучери за услуги за развъждане на деца. По думите й такава система има и в Белгия, като там тя не е лимитирана единствено за деца, а включва услуги за разхождане на куче, водопроводни услуги. Там страната поема 70 на 100 от цената на ваучера, а потребителят заплаща 30 на 100 от него. Работодателите купуват тези ваучери, като фирмите доплащат въпросните 30 на 100 вместо служащия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР