В България 2017-та година беше поредната година на пропилени възможности.

...
В България 2017-та година беше поредната година на пропилени възможности.
Коментари Харесай

България през 2017 година: Пак избори и пак Борисов

В България 2017-та година беше следващата година на пропилени благоприятни условия. Тя мина под знака на застоя на подмяната на основни промени с рязане на трикольорни лентички и с продължаваща обезценка на човешкия капитал на страната. Страната мина през тежки тествания, почнали още през 2016 година с рецесията, провокирана от оставката на втория кабинет на Бойко Борисов, която сложи страната в сложна обстановка още от началото на тази година.
Президентските избори през 2016 година се оказаха преломен миг за цялата политическа система, политическата обстановка беше нова, обвързван с всеобщо публично предпочитание за смяна и завръщане към тематиката за отбрана на националното.

Изборът
Месец преди началото на вота стана ясно, че българските жители ще избират сред 18 партии и 9 обединения.
Някои от главните играчи се явиха сами, като в тази категория влязоха ГЕРБ, Движение за права и свободи и „ Воля” на Веселин Марешки. Други пък заложиха на обединенията.
Вляво, Българска социалистическа партия се яви с коалиция „ Българска социалистическа партия за Българя”. В нея са общо шест партии – самата Столетница, четирима от старите сътрудници и новият политически клуб „ Тракия”. Друга лява коалиция също се оформи – АБВ и „ Движение 21” също ще се явят дружно.
Най-голяма неизясненост и роене обаче имаше вдясно – там ставаше дума за делене на три. Реформаторският блок включваше четири партии – Съюз на демократичните сили, ДБГ, Разузнавателна служба на ФРГ и Български земеделски народен съюз, както и " Глас национален " на Светльо Витков.
„ Нова република” беше чисто нова групировка въз основата на ДСБ, ръководена от Радан Кънев. Третият десен лъч беше за „ Да, България”. Тя се яви в тройна коалиция с ДЕОС и „ Зелените.
Другите две обединения бяха „ Обединени патриоти”, формирани от Вътрешна македонска революционна организация, НФСБ и АТАКА, както и коалиция ДОСТ. В нея с изключение на ДОСТ на Местан влиза и отделилата се от Реформаторския блок НПСД.
Старт на акцията
В началото на акцията стана ясно, че водещата партия ГЕРБ няма да организира обичайното си разкриване. " В тази акция имаме малко смяна, ние сме заложили на експертизата, на кръгли маси за политиката, която ще вършим в идващия мандат ", сподели ръководителят на предизборния щаб Цветан Цветанов. " Кампанията ще се прави с доста срещи " лице в лице " с хората ", разгласи още той.
Лявата коалиция " Българска социалистическа партия за България " от своя страна откри предизборната си акция в " Интер експо център " в София с тирада Корнелия Нинова, както и с развлекателна стратегия. Водачите на листи и подгласниците организираха акции в изборни регион, от който се бориха да влязат в Народното събрание. Имаше и акция " от врата на врата " и срещи с допустимо най-вече хора, с цел да се чуят проблемите им.
Впечатление направи новата идея на Българска социалистическа партия, която се състоеше в това да създаде лидерски облик, който да е нещо като женско сходство на Бойко Борисов и заливането на осведомителното пространство с поток от думи, което очевидно съгласно " алените " можеше да донесе единствено позитиви, без значение какво в действителност се приказва.
И Движение за права и свободи, и коалиция " Обединение ДОСТ " направиха акция с така наречен централен лъч. Това е обичаен метод за пропаганда на Движение за права и свободи - управлението на партията обикаля с рейс по авансово избран маршрут и се среща с жители. Така направиха и водачите на партиите в " Обединение ДОСТ " - Лютви Местан и Орхан Исмаилов.
Любопитно е тук да се означи, че надали не по време на акцията спасяването и легитимирането на Движение за права и свободи се оказа обща грижа. Именно с тази цел в заключителния си стадий предизборната акция бе напълно смазана от тематиката за намесата на Турция в българските избори. Почти всички партии, държавните институции, службите за сигурност и прокуратурата се включиха интензивно в проведената, стъпаловидно градираща акция за раздухване тази тематика. Накрая в нея се включи и самият Ахмед Доган с дълбокомисленото си предизвестие против заканите от неоосманизма, с " бездънен реверанс пред паметта на Апостола на свободата Васил Левски " и с вричането си в " обединителния национализъм " и " умерения и образован български шовинизъм ". Макар че следващият съперник на Доган не влезе в Народното събрание, монополът върху гласовете на българските турци беше мощно разтърсен. Но около тази борба Движение за права и свободи беше сполучливо прелегитимирано като алтернатива за " следизборна коалиция с партиите, които имат патриотична устременост ".
" Нова република " от своя страна откри акцията си в Пловдив в Дома на културата " Борис Христов ". В обединението беше образуван ударен екип от Трайчо Трайков, Радан Кънев, Мартин Иванов и Петър Славов, които пътуваха за срещи с гласоподаватели с кемпер.
Партията на някогашния правосъден министър Христо Иванов " Да, България " стартира предизборната акция със среща на водачите на обединението " Движение Да, България " (в която влизат ДЕОС и " Зелените " ) пред Народния спектакъл " Иван Вазов " в София.
" Воля " на Веселин Марешки разгласи, че не възнамерява разкриване на акцията.

Обещания с съответни суми за по-високи пенсии, заплати, майчински, само че без безапелационни сметки зад тях. Това е първото, което направи усещане в доста от предизборните платформи на главните политически сили. Партиите - както вляво, по този начин и вдясно, се изкушиха да замерят гласоподавателите с прогнози за растеж на стопанската система от по 6-7% от Брутният вътрешен продукт след няколко години, както и двоен растеж на приходите.
Обещанията за по-високи пенсии, майчински, тласъци за работещи родители не бяха обезпечени с конретика от кое място ще дойдат парите, нито какъв брой тъкмо ще костват на бюджета.
Възроди се и дебатът за така наречен плосък налог, с който се таксуват приходите на физическите лица. Българска социалистическа партия повдигна страхливо тематиката като предложи двойна ставка (20%) за приходи над 10 хиляди лева месечно. От АБВ-Д21 отидоха и малко по-далече, като предложиха и въвеждане на необлагаем най-малко, еднакъв на минималната работна заплата. Друга концепция, по която си приличаха двете политически сили, беше за основаване на държавен фонд за финансиране на частен бизнес. От Българска социалистическа партия посочваха, че началният капитал на техния фонд ще бъде обезпечен от фискалния запас (500 млн. лева.), до момента в който АБВ-Д21 обявиха, че имат за цел да привлекат още до 500 млн. лева от частния бранш.
Двете политически сили с явен ангажимент за довеждане докрай на присъединението на страната ни към еврозоната и европейския банков съюз бяха " Да, България " и " Нова република ". Тази цел присъстваше и в програмата на ГЕРБ, само че беше дефинирана много уклончиво: " Единният банков съюз и Еврозоната са естественият път на България, само че това може да стане единствено, когато осъществим всички критерии за участие и най-много, когато запазим и увеличим доверието в страната и в нейните институции ".
Краят на акцията
Краят на акцията беше белязан с концерти, декламация на стихове, митинги в името на българщината, родолюбиви писма, патетични описания на претендентите. Всъщност, краят на предизборната акция беше като началото. В нея не се чу нищо. Видя се на ниска цена скалъпено шоу, представяно от медиите като впечатляващ театър.
Сетивата на гласоподавателите бяха притъпени от несъществени диалози за рейсове с гласоподаватели от Турция, нищо че те постоянно до момента са дали своят вот на български избори. Темите за спор бяха сведени до просташки свади. Страната не беше сложена в подтекста на Европа, у нас диалогът за Европейския съюз, който несъмнено е в рецесия, участва като декор на обещанията за консумация на еврофондове. Европа беше посочена по-скоро като тематика на външната политика, а не като едно цяло, от което сме част.
Противопоставянията бяха прочувствени, тематичните конфликти – краткотрайни, а изводите в медиите липсваха. Разговорът за България бе редуциран до оптимално битово равнище. А диалогът за света - т.е. къде е България - въобще липсваше.
Подобен политически метод докара до разумното измерване на сили единствено сред двете най-големи партии, които прочее, най-вече бягаха от конкретика. Предизборните им стратегии - цялостни с общи изречения и обли фрази. А конкуренцията сред тях цялостен месец се разиграваше в полето на предишното – от тоталитарния режим до последния кабинет на Борисов. Нито един неприсъствен спор сред Българска социалистическа партия и ГЕРБ обаче не засегна бъдещето и не демонстрира мястото на страната в него. Това беше най-сигурното заричане, че и след 26 март смяна няма да има.
Резултатите
ГЕРБ в последна сметка завоюва парламентарните избори с 33,54% от подадените гласове. Българска социалистическа партия бе втора с 27,93%, а на трето място останаха " Обединени патриоти " - 9,31% с оскъдна преднина пред Движение за права и свободи - 9,24%. В Народното събрание влезе и партията на петролно-аптекарския предприемач Веселин Марешки " Воля ".
Изборните нарушавания бяха хем нови, хем познати.
Според резултатите в новия парламент ГЕРБ ще има 95 депутати, Българска социалистическа партия – 80, " Обединените патриоти " - 27, Движение за права и свободи – 26, а за " Воля " останаха 12 мандата. Възможност за устойчиво болшинство, само че с известни опасности за ръководството – този извод можеше да се направи от резултатите от изборите.
Вотът от чужбина пък сподели, че ДОСТ има съществено преимущество против Движение за права и свободи в Турция, това обаче не попречи на партията на Лютви Местан да изиска анулиране на изборите. " Градската десница " пък остана без посланичество в Народното събрание, което докара до проливен дъжд от оставки.
Същевременно политици и политолози в един глас оповестиха, че в сегашната обстановка национално виновното държание изисква съставянето на държавно управление най-малко с двегодишен небосвод и никакви приказки за предварителни избори, а причините бяха повтаряни неведнъж по време на предизборната акция, че и преди този момент – идното председателство на Европейски Съюз, събитията в Турция и бежанската рецесия, вътрешната неустойчивост и проблемите с бедността, безработицата, демографската рецесия и така нататък
" Този резултат препотвърди изрично, че ГЕРБ би трябвало да бъде водеща партия в ръководството ", разяснява водачът на ГЕРБ Бойко Борисов пред публицисти след края на изборния ден. Той благодари на всички българи, взели участие във вота, и настрана на главния си конкурент - левицата, само че отхвърли да заяви с кои партии ще договаря за ръководство и с кои - не. Той разгласи, че още на идващия ден ще свика съвещание на Изпълнителната комисия в уголемен състав, на което това ще бъде тематика. Лидерът на ГЕРБ не пропусна да означи, че за следващ път десницата в България, формациите-членки на ЕНП, изрично са победили левицата, която обаче отхвърли да приказва в нощта на изборите.
Какво следваше
Вариантите бяха разнообразни - от скорошни нови предварителни избори, през държавно управление на малцинството, формирано и крепено отгоре-отгоре за известно време поради някаква благовидна цел (като председателството на Европейски Съюз например), до неустойчива ръководеща композиция на една от първите две партии с забележимото или невидимо присъединяване на някои от всеядните мераклии за ролята на " балансьор ".
При всички разновидности обаче беше ясно, че в най-хубавия случай България ще продължи да тъпче на едно място. Защото и след тези избори възможностите за реалистична, виновна и реформаторска политика за европейско бъдеще и постоянен стопански напредък понижиха още повече. А възможностите за пресушаване на корупционното тресавище и за разтрошаване на модела на " превзетата страна " са даже равни на нула.
Близо две седмици след парламентарните избори и след два кръга от договаряния сред спечелилата вота ГЕРБ и третата политическа мощ в Народното събрание - " Обединени патриоти ", формулата на новата власт закупи по-ясни измерения. Кабинет на ГЕРБ в коалиция с Обединените патриоти, които дружно ще имат 122 депутати, а групата на партията " Воля " на варненския предприемач Веселин Марешки ще поддържа властта, без да взе участие директно в нея. Така болшинството може да доближи 134 народни представители.
Тази формула беше заложена от Бойко Борисов. " В случая цялата тежест пада върху нас, тъй като в случай че не се направи държавно управление, вторият не може да излъчи държавно управление, най-малко от уверенията, които чух сутринта от патриотите. Затова ние сме длъжни при тези резултати да се разберем ", сподели той, описвайки обстановката, в която се оказа ГЕРБ след вота без различен потребен ход.
И по този начин - в последна сметка точно Борисов, още веднъж той, стана министър председател.
Промотираната от кръгове към изгубилата изборите Българска социалистическа партия необятна коалиция нямаше по какъв начин да се случи, тъй като ГЕРБ завоюва вота с задоволителна преднина по отношение на социалистите, които останаха втори. А и двете партии нямаха интерес от подобен ход, тъй като публичната поддръжка за него беше и към този миг е минимална. В последна сметка упованията се потвърдиха и кабинетът ГЕРБ - " Обединени патриоти " беше образуван.
Присъединяване на България към Шенген, опазване на валутния ръб до присъединението на страната към Единния банков съюз и еврозоната, постигане на 650 лева минимална работна заплата и 1500 лева междинна заплата в границите на мандата и нарастване на минималната пенсия на 200 лева Това са единствено част от целите в програмата за бъдещото ръководство. Остава да забележим дали ще бъдат реализирани и дали най-малко този кабинет на Борисов ще изкара цялостен мандат.


Етикети:
Предишна Случайна вест Следваща ОЩЕ ОТ Политика  Втората кабинка на Банско е на процедура в ръцете на настоящия концесионер Втората кабинка на Банско е на процедура в ръцете на настоящия концесионер  Кънев: Решението за Пирин е връх на нелепостта Кънев: Решението за Пирин е връх на нелепостта  Президентът и брачната половинка му - на Нова година във Виена Президентът и брачната половинка му - на Нова година във Виена  Борисов за Банско: Не хотел, барака няма да може да се строи Борисов за Банско: Не хотел, барака няма да може да се строи  Симеонов благодари на Борисов, подозренията му отпаднали Симеонов благодари на Борисов, подозренията му отпаднали Интервю Още Победителите в " Сграда на годината ": София има потребност от същински зелени здания
В навечерието на Новата година Actualno.com беседва с побе...
Кметът на Свиленград: Никога не сме имали финансови проблеми, защ Кметът на Търговище Дарин Димитров: Имаме 101% събираемост, това Люба Кулезич и Калин Илиев пред Actualno.com: Българското обществ Кметът на Божурище: Общината е в прелестно финансово положение коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Банов: Няма бутафория с НДК и председате...
В нищо не сме бутафорни, в НДК сега няма никаква бутафория. Това разяснява министърът на културата Боил Банов, който сподели напълно...
Неуспешен опит за грабеж на банкомат в " Люли... Ердоган: Башар Асад е терорист Двата митинга " за " и " срещу " втори въжен превоз... Лукарски: Няма драма да има и друга партия... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Дневен хороскоп за 29 декември
Овен През този ден ще ви се наложи да избирате. Няма по какъв начин да няма пострадали, просто направете по този начин, че вредите да са минимални. Телец...
Почина първият артист на група " Атлас " Бойк... Бременната Десислава сподели пухкава снимчи... 12-те специалности, които най-често водят до с... Дневен ЛЮБОВЕН хороскоп за 28-ми декември НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Правителството даде зелена светлина за в...
Във допустимо най-кратък период да има Оценка на въздействието върху околната среда при капиталово желание за втора кабинкова линия на Банско. Това е една добра вест за вс...
Борисов за Банско: Не хотел, барака няма д... Кънев: Решението за Пирин е връх на глупос... The Guardian: Корупционен облак е надвисна... Каракачанов безапелационен, че няма да допусн...  www.expert.bg  11 употребявани от всички ни движимости, които скоро ще изчезнат напълно 11 употребявани от всички ни движимости, които с...  10-те града, от които през 2017 година бяха оповестени най-вече фотоси 10-те града, от които през 2017 година бяха...  Топ 5 на най-старите самолетни компании в света Топ 5 на най-старите самолетни компании в свет...  9 от най-странните коледни ритуали от целия свят 9 от най-странните коледни ритуали от ця...  www.iwoman.bg  Да, аз съм неприятна майка Да, аз съм неприятна майка  Нещо ВЪЛНУВАЩО в хороскопа за 29 декември Нещо ВЪЛНУВАЩО в хороскопа за 29 декемвр...  Ето по какъв начин Нина Добрев отпразнува Коледа (видео) Ето по какъв начин Нина Добрев отпразнува Коледа (в...  4 съвършени метода да стартираме Новата година 4 съвършени метода да стартираме Новата го...  http://www.sportlive.bg  Титуляр на Левски пропуща част от зимната подготовка Титуляр на Левски пропуща част от зимна...  Бивш началник в ЦСКА: И тази година ще спрат тима за Европа Бивш началник в ЦСКА: И тази година ще спрат...  Футбол и спорт по малкия екран през днешния ден Футбол и спорт по малкия екран през днешния ден  Арсенал пребори Кристъл Палас в исторически мач за Венгер Арсенал пребори Кристъл Палас в историче... Интервю Още Победителите в " Сграда на годината ": София има потребност от същински зелени здания
В навечерието на Новата година Actualno.com беседва с побе...
Кметът на Свиленград: Никога не сме имали финансови проблеми, защ Кметът на Търговище Дарин Димитров: Имаме 101% събираемост, това Люба Кулезич и Калин Илиев пред Actualno.com: Българското обществ Кметът на Божурище: Общината е в прелестно финансово положение Нови Най-четени Най-коментирани България през 2017 година: Пак избори и отново Борисов... 8 0 3-те зодии, които са същински мъжемелачки... 31 0 Аз, сътрудникът... 82 0 Огнена покруса лиши най-малко 12 живота в нюйоркския Бронкс... 52
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР