В бъдещите си планове Facebook иска хората да могат да

...
В бъдещите си планове Facebook иска хората да могат да
Коментари Харесай

Facebook обещава: Скоро хората ще могат да пишат само със силата на мисълта си

В бъдещите си проекти Фейсбук желае хората да могат да пишат с мозъка си. Проектът, наименуван brain-computer interface (BCI) - за първи път разгласен през 2017 година на конференцията на разработчиците на компанията F8 - цели да сътвори интерфейс, който разрешава на хората да вкарват това, което мислят, без да се постанова да употребяват ръцете си. На доктрина той ще работи върху очила за добавена действителност основани от компанията, с цел да предложат на потребителите преживяване без потребление на ръцете, написа Business Insider.

Във вторник Фейсбук, взаимно със своите проучвателен сътрудници от Калифорнийския университет в Сан Франциско (UCSF), оповестиха първата си актуализация от години по тази смела визия.

За първи път откривателите от UCSF съумяват да отчетат мозъчната интензивност от участниците в проучването, до момента в който те беседват и съвсем по едно и също време декодират казаното на компютърен екран. В предходни изследвания, дешифрирането на думи от мозъчна активност също е правено, само че не и в действително време, което е ключът към бъдещия триумф на програмата за BCI.

Изследователите от изследването на Фейсбук - оповестено във вторник в научното списание Nature Communications - споделят, че към момента могат да разпознават единствено стеснен брой думи и изречения. С течение на времето настояват, че се надяват да могат да декодират 100 думи в минута от речник с 1000 думи като в същото време поддържат % на неточности под 17%.

Предварителното изследване е извършено посредством слагане на записващи електроди върху повърхността на мозъка на участниците, само че с цел да може Фейсбук в бъдеще да комерсиализира продукта, би трябвало да се открие неинвазивен способ за събиране на мозъчна интензивност.

От компанията оповестяват, че "демонстрирайки доказателство за концепцията, употребяваща вградени електроди като част от напъните им да оказват помощ на пациенти със загуба на диалект, се надяваме работата на UCSF да способства и за развиването ни на логаритмите за декодиране и техническите спецификации, нужни за изцяло неинвазивно, носещо устройство ".

Фейсбук прибавят също, че наред с обезпечаването на финансиране за проучванията имат и дребен екип от свои чиновници, които работят дружно с екипа на UCSF. Oт компанията прибавят, че хората им имат стеснен достъп до данните и че резултатите от проучванията остават на място и под надзор на университета.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР