В бъдеще руснаците ще могат да гласуват електронно или по

...
В бъдеще руснаците ще могат да гласуват електронно или по
Коментари Харесай

В бъдеще руснаците ще могат да гласуват електронно или по пощата

В бъдеще руснаците ще могат да гласоподават електронно или по пощата съгласно промени в изборния закон, утвърдени през вчерашния ден от президента Владимир Путин, заяви Кремъл, представен от ДПА.

Новият програмен продукт ще разреши електронното гласоподаване да бъде налично в цялата страна, като може да се употребява и за локални, и за национални избори, а също и за референдуми.

Поддръжниците на тази система настояват, че тя ще помогне да бъде спряно разпространяването на ковид, защото към този момент няма да се постанова да се върви до изборните секции. Досега електронната система е минала четири теста в Москва и не е била хакната нито един път, осведоми ТАСС.

Опонентите показаха опасения, отбелязвайки, че електронна система ще бъде по-лесна за манипулиране и ще затрудни самостоятелните наблюдаващи в установяването на нередности. Освен това, съгласно съперниците, измененията се вкарват, в миг когато пандемията не разрешава да има обществени митинги.

Не е ясно дали системата ще бъде налична за идния референдум за конституционни ремонти, които биха консолидирали властта в ръцете на Путин и биха премахнали ограничаването за мандатите, разчиствайки пътя за евентуалното му оставане на власт до 2036 година, отбелязва ДПА.

Националното гласоподаване трябваше да се състои в средата на април, само че бе отсрочено поради пандемията. Според съветски медии новата дата евентуално ще бъде 24 юни.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР