В бъдеще не е изключено в Израел да се стигне

...
В бъдеще не е изключено в Израел да се стигне
Коментари Харесай

Израел е разделен на две. Сблъсъкът е неизбежен.

В бъдеще не е изключено в Израел да се стигне до конфликт на два лагера; в една и съща страна да има две общества: едно демократично и едно националистическо. Едно - отворено и толерантно, и друго, което не желае да одобри никоя друга еднаквост с изключение на еврейската. Тази наклонност си пролича още по време на предизборната битка, а неокончателните резултати от изборите единствено удостоверяват задълбочаващото се отчуждение сред двата блока в еврейското общество.

Задълбочаване на разцеплението

" Социологическите изследвания демонстрират, че най-малко 10 % от израелците са дали своят вот за партия, която желае да покаже междинен пръст на 20 % от нашите съграждани, израелските араби " - с тези думи Гил Трой, коментатор на вестник " Джерузалем Пост ", разказва това, пред което е изправена страната: по-нататъшно задълбочаване на разцеплението в тази така и така разграничена страна. Защото определяната от политическите наблюдаващи като дясноекстремистка и религиозно-ционистка партия на Бецалел Смотрич и Итамар Бен-Гвир най-вероятно ще продължи твърдия си курс, с който след това ще би трябвало да се преценява и бъдещият министър председател Бенямин Нетаняху.

Външнополитическо напрежение

Вътрешнополитическото разделяне се задълбочава в миг, в който Израел и във външнополитически проект се намира в напрегната и притеснителна обстановка. Отношенията най-малко с част от прилежащите страни наподобява остават комплицирани. Подписаните преди две години съглашения с някои страни – ОАЕ, Бахрейн, Судан и Мароко – донесоха известно политическо утешение и могат да допринесат за постепенната нормализация на външнополитическите връзки. Иран обаче продължава да приказва за унищожаването на Израел, инвестирайки големи военни средства в тази своя закана. Възприеманата постоянно като „ маша “ на Иран либийска формация Хизбула също съставлява сериозна опасност с разположените от нея голям брой ракети по северната граница на Израел.

Изместване на политическата линия?

Освен това непредвидими остават ислямистката организация Хамас и в още по-голяма степен - " Палестинският ислямски джихад " (ПИД) в линията Газа. Бъдещият разговор сред едно насочващо се мощно надясно израелско държавно управление и палестинците, без значение дали радикални или умерени, би бил доста по-сложен. Твърдото ядро на радикалните заселници единствено ще ускори настояванията си за разширение на израелските селища. Може да се допусна, че Смотрич и Бен-Гвир ще се възползват от тези апели. А могат да бъдат възкресени и настояванията за анексия на окупираните палестински земи. Политологът Нир Зилбер позволява, че двамата могат да изместят политическата линия към нов радикализъм. И да гледат на Израел освен като на еврейска, а и като на религиозна страна. Всичко това ще сложи еврейското общество пред рисково тестване.

Цената ще платят умерените сили

Бенямин Нетаняху, против който сега се водят голям брой правосъдни каузи, към този момент сякаш не се впечатлява изключително от тази наклонност. Но в случай че още веднъж стане министър председател, постът ще го защищити от правосъдно гонене. В името на тази цел съюзът с ултрадесните въобще не наподобява неосъществим. А цената ще бъде платена от умерените сили – от израелска и от палестинска страна, както и от еврейското общество като цяло, чието разделяне се задълбочава от ден на ден.

Автор: Керстен Книп
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР