В бъдеще банките могат сами да заложат изисквания за зелено

...
В бъдеще банките могат сами да заложат изисквания за зелено
Коментари Харесай

Зелена светлина за "зеленото" финансиране

В бъдеще банките могат сами да заложат условия за " зелено финансиране " на всички свои кредитополучатели под заплахата от по-високи финансови условия за планове и клиенти с неприятен екологичен профил.

© Jean-Paul Pelissier Последните 5 години са най-горещите 5 години за интервала 1880–2018 според проучванията на Национална организация на океанските и атмосферни проучвания на Съединени американски щати. Този обезпокоителен факт, смесен с непрекъснатите данни за индустриално замърсяване на океаните, почвата и въздуха по всички точки на света доведоха до редица ограничения на интернационално равнище през последните 25 години, в това число подписването на Протокола от Киото (1997) и Парижкото съглашение (2015). Твърде рано е да се оценят действителните резултати от Киото и Париж, само че е несъмнено, че те съумяха да основат едно ново схващане в обществото и бизнеса за провокациите на бъдещето и потребността от стабилно развиване на стопанската система.

Началото беше обещано посредством основаването на схемата за търговия за въглеродни квоти, както и субсидирането от страните на изкупната цена на " зелената " сила от възобновими източници. И до момента в който тези промени се отразиха доста както на енергийния бранш (през потребността от закупуване на въглеродни квоти от огромните замърсители), по този начин и на развиването на " зелените " технологии (спомагайки за намаляването на тяхната себестойност и увеличението на тяхната енергийна ефективност), секторът на финансовите услуги остана относително непокътнат от тези трансформации в стопанската система.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Зелени " облигации

" Големият гърмеж " пристигна от нормалното място – Световната банка (първата институция, сключила формализиран контракт за суап през 80-те) с първата " зелена " облигация, издадена през 2008, като по данни на Moody`s тази година предстоящите издадени " зелени " облигации ще надскочат 200 милиарда $. Дефиницията на " зелена " облигация беше дадена през 2014 от Асоциацията на интернационалните финансови пазари с техните Принципи за зелени облигации ( " ПЗО " ) и се актуализира на годишна база. Към момента за " зелен " се смята този облигационен инструмент, при който постъпленията ще се употребяват извънредно за отчасти или изцяло финансиране на нови и/или съществуващи възможни зелени планове, които са в сходство с условията на ПЗО, като главните принадлежности в този момент варират от планова облигация (облигация, финансираща съответен " зелен " проект) до секюритизация на паричните потоци от голям брой " зелени " активи (напр. покривни слънчеви панели, вятърни електроцентрали).

Съгласно ПЗО главните съставни елементи на класифицирането на един план като " зелен " са четири на брой. Основополагащo е разпределението на постъпленията към екологични планове, като неизчерпателен лист на такива планове се съдържа в самите ПЗО (например възобновима сила, енергийна успеваемост, попречване и надзор на замърсяването, чист превоз, екологично ефикасни артикули и други). С развиването на пазара на " зелено " финансиране все по-голямо значение придобива съставният елемент " оценка и асортимент на планове ", който включва отговорностите на емитента за изясненост и информиране на вложителите за задачите и екологичната резистентност на капиталовия план и високо равнище на бистрота на процеса за оценка на техния асортимент, като се предлага външна оценка от самостоятелен оценител, с цел да се избегне все по-належащият проблем за така наречен greenwashing или основаването на неверно усещане, че даден план е " зелен " без това да дава отговор на откритите стандартите. Управлението на чистите приходи от зелената облигация би трябвало да се извърши посредством кредитирането им в обособена подсметка или преместването им в обособен капиталов портфейл, както и възможното назначението на обособен инспектор или друга трета страна, с цел да се наблюдава и систематизиране на постъпилите средства от " зелени " облигации. Последният съставен елемент е задължението за поддържане на настояща информация за потреблението на приходите от финансирането, която би трябвало да се актуализира годишно.

Банковата промишленост дава отговор

ПЗО откриха своя аналог в областта на синдикираните банкови заеми със взаимното публикуването на Принципи на зелените заеми ( " ПЗЗ " ) от трите най-големи браншови асоциации, покриващи корпоративното банково кредитиране в Азия (APLMA), Европа, Близкия Изток и Африка (LMA) и Северна Америка (LSTA) в края на предходната година. ПЗЗ се придържат прецизно към главните съставни елементи на ПЗО и имат за цел да са начална точка за полемики сред страните по заема. Импулсът, даден от ПЗЗ, докара и до публикуването от трите организации и на Принципи за заеми, свързани с стабилно развиване, което единствено по себе си е нов клас " зелено " финансиране и е качествено нова стъпка в неговото развиване. Концептуалната разлика е, че до момента в който класическото " зелено " финансиране е на планова база, то заемите, свързани с стабилно развиване, не са ориентирани към някакъв обособен план, а към цялостното прекосяване на кредитополучателя към нисковъглеродна стопанска система или друга екологична или обществена самодейност, която ще усъвършенства устойчивото развиването на стопанската система и обществото. Основна причина кредитополучателите да търсят такива заеми е по-ниската рента, в сравнение с би предполагал кредитния им рейтинг, като концепцията е разликата да послужи за финансиране на тези начинания, свързани с стабилно развиване. Ключова част от екосистемата в този нов клас финансиране са и новият вид рейтингови организации и консултанти, които одитират и наблюдават спазването на поетите задължения за стабилно развиване на кредитополучателя, както и отчитането на постигнатия прогрес. Неспазването на кредитополучателя на поетите в документите отговорности може да докара до несъблюдение по финансовата документи или, по-често, до доста повдигане на лихвените проценти посредством така наречен margin ratchet.

Предстоящи европейските регулации на " зелено финансиране "

Следващият нов пробив за пазара се чака от регулирането и стандартизирането на пазара за " зелено финансиране " на европейско равнище. Още предходната година Европейската комисия излезе с " План за деяние: Финансиране за резистентен напредък " ( " Планът " ) като бяха основани работни групи към Европейската комисия за основаване на насоки за стандартизация и основаване на таксономия на " зелени планове ", критерии за стабилно развиване, както и за приготовление на главните насоки за основаване на стандарт за европейска " зелена " облигация.

И до момента в който гореописаните стъпки имат за цел да трансфорат браншовите стандарти в европейски правни правила, смяната в парадигмата на финансовия бранш по отношение на концепциите за стабилно развиване и " зелено " финансиране се съдържа в предлагането, изложено в Плана, " рисковете, свързани с климатичните и други екологични фактори, да бъдат включени в политиките за ръководство на риска на институциите и [.] възможното калибриране на финансовите условия за банките като част от Директивата и Регламента по отношение на финансовите условия ". Подобна стъпка би била структуроопределяща за целия финансов пазар в Европейския съюз, като тя би дала самодейността на кредитни институции сами да заложат условия за " зелено финансиране " на всички свои кредитополучатели под заплахата от по-високи финансови условия за планове и клиенти с неприятен екологичен профил.

Ситуацията в България

" Зелено " финансиране, подчинено прецизно на правилата на ПЗЗ и ПЗО, към момента не е осъществявано в България. За сметка на това множеството от интернационалните финансови организации, дейни в страната, (например Европейската банка за възобновяване и развиване, Черноморската банка за търговия и развиване и др.) от години имат наложителен " зелен " съставен елемент в общите условия към предоставяните от тях заеми, да вземем за пример експлицитен лист със забрани за използването на получените средства за финансиране на съответни действия, застрашаващи природата. В допълнение на това, редица търговски банки оферират набор от финансови решения за " зелени " заеми за бизнеса, ориентирани към енергийна успеваемост, възобновима сила и други ограничения с удобно влияние върху околната среда (например преработване и ръководство на боклуци, биопроизводство). Тези първи стъпки на локалните институции в композиция с към този момент одобрените участници на пазара и предстоящите промени на европейски равнище ни карат да чакаме че в най-скоро бъдеще " зеленото " финансиране ще стане неизменим детайл от българския и европейския финансов пазар.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР