В бъдеще автомобилите и светофарите ще си говорят помежду си,

...
В бъдеще автомобилите и светофарите ще си говорят помежду си,
Коментари Харесай

Автомобилите и светофарите вече могат да си говорят

В бъдеще колите и светофарите ще си приказват между тях, а водачът, в случай че има изобщо подобен, няма да взе участие в този диалог.

Водещи автопроизводители, измежду които Volkswagen, Honda, Ford и BMW опитват с технология, която разрешава на колите и светофарните уредби да си споделят и да работят дружно за намаляването на тапите, за ограничение на нездравословните излъчвания и увеличение на сигурността.

По-рано този месец Volkswagen, в съдействие със Siemens, тества интелигентна светофарна система в родния си град Волфсбург.

Компаниите използваха пътна права с 10 светофарни уредби, които предават между тях информация за сегашния си статус.

Идеята е, че системата ще може да каже на лидера (или на самостоятелния автомобил в бъдеще) по кое време да чака да зелена вълна. Целта е в последна сметка системата да работи с редица коли и марки, написа CNN Money.

„ BMW разполагат с брояч, който брой 5 - 4 - 3 - 2 - 1 секунди до светването на зеления сигнал, до момента в който Mercedes-ът осведоми, че `ако карате с сред 32 и 52 км/ч, ще хванете зеления сигнал,` “казва Франц Шобер от Siemens.

Volkswagen ще стартира да оборудва колите си с тази технология идната година.

Мрежата употребява WiFi технологията и датчици, за установяване на местонахождение, които са по-точни от GPS.

Системата ще оказва помощ на колите да заобикалят ненужното прекъсване и потегляне, с което ще се понижава и количеството на нездравословните излъчвания. Колите отделят повече нездравословни излъчвания, когато работят на едно място, в сравнение с когато се движат.

Технологията също по този начин може да помогне за възстановяване на сигурността като предава информация за пътните условия непосредствено на водача.

Volkswagen и Siemens употребява датчици за засичане на пешеходци и велосипедисти на две от кръстовищата във Волфсбург.

Други автопроизводители работят по сходна технология.

По-рано този месец Honda показва своята технология за " умни кръстовища " в град в щата Охайо.

Японската компания сложи четири камери на всеки ъгъл на кръстовището, които основават 360-градусов птичи взор на колите и пешеходците. Тези данни по-късно се изпращат на обвързваните с нея коли и се разкодират от техните бордови компютри.

Когато е належащо системата дава аудио и образни вести на водача.

Ford стига даже още по-далече. По-рано през месеца компанията показа технология, която разрешава на колите да споделят между тях, когато минават през кръстовища. Шофьорите пък получават препоръки да трансформират скоростта си, в случай че е належащо, с цел да избегнат пътно-транспортни катастрофи.

Според Ford тази технология ще трансформира светофарите в отживялост в бъдеще.

PROFIT.BG
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР