В Бачковския манастир до дни ще започне реставрацията на стар

...
В Бачковския манастир до дни ще започне реставрацията на стар
Коментари Харесай

Реставрират стенопис от 14 век в Бачковския манастир

В Бачковския манастир до дни ще стартира реставрацията на остарял стенна живопис в църквата " Свети Архангели ". В момента се довършва скелето, с цел да може другата седмица да стартира същинската работа по реставрацията, заяви за Българска телеграфна агенция секретарят на светата обител Теодор Пеев.

Този стенна живопис е открит преди 7-8 години при сондажни изследвания за по-късна реституция. Тогава под съществуващия стенна живопис са открити фрагменти от различен изящен пласт, най-старият или първият стенна живопис, за който се допуска, че е от ХIV век. Църквата " Свети Архангели " по архитектура е от ХII век, тя е долепена до притвора на централната черква в Бачковския манастир " Света Троица ".

Реставраторите в този момент ще търсят някъде по-цяла стена, с цел да могат да експонират част от стенописа, сподели Теодор Пеев.

Той изясни метода на работа на зографа Моско Велев, нанесъл живописния пласт през XIX век /1846 г./, който с тесла е изчуквал по-старата живопис, от горната страна е нанасял нова мазилка и по-късно е рисувал. Поради това се допуска, че в случай че има нещо изпод, то ще е мощно нарушено, изясни Пеев. При последните сондажни изследвания е търсено по високите елементи на църквата, като са сваляни части мазилка от XIX век, с цел да се види какво има от долу на първичния изящен пласт, сподели секретарят на Бачковския манастир.

Досега е открит един кръст, вид патриаршески, сходен на кръстовете в костницата на Бачковския манастир и в църквата при Асеновата цитадела.

Подобни патриаршески кръстове, е имало традиция да се поставят от двата края на вратите, и са били присъщи за ХIII и ХIV век.

" Нашият " патриаршески кръст е с разцъвтян низък край, като лозница и е добре непокътнат. Най-интересното е, че той съдържа и криптограма от букви, разчетена преди 3-4 години от проф.Емануел Мутафов. Подобни криптограми са огромна необичайност, само че в църквата " Свети Архангели " в Бачковския манастир има такава, а текстcj почти споделя, че Елена е намерила, това с което ще побеждава. т.е става въпрос за кръста, обясни още Теодор Пеев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР