В Азовско море напрежението се усещаше още преди Русия да

...
В Азовско море напрежението се усещаше още преди Русия да
Коментари Харесай

Мариупол - един град-заложник


В Азовско море напрежението се усещаше още преди Русия да задържи трите украински военни кораба на път за Мариупол. Този украински град може да е идната цел на проруските сепаратисти, в случай че спорът ескалира.

От покрива си Дмитро Еременко обозира цялостен Мариупол: пристанището с многочислените празни кейове, самия град, гигантския стоманодобивен комбинат, който засенчва всичко останало и дава самун на десетки служащи. На хоризонта се издига и кула с фар, която отбелязва териториалната граница на Мариупол. Отвъд нея се намира фронтовата линия на сепаратистите, поддържани от Русия – единствено на някакви си 20 километра от центъра на града.

Еременко е основен инженер на пристанището в Мариупол в Източна Украйна и в действителност желае да ни покаже нещо напълно друго. Неговата горделивост е таман покривът, затрупан със слънчеви панели. Това е бъдещето, има вяра той. Но по какъв начин ли ще наподобява бъдещето в един град и едно пристанище, когато Русия ги сложи напълно под собствен надзор и към този момент еднолично взема решение кои плавателни съдове могат да влизат в Азовско море, и кои - не?

Кримският мост като спънка
Редакцията предлага
Нещата в Мариупол не вървяха добре още преди Русия да, които бяха на път таман към този град. Боевете, които се водят от 2014 година, значително откъснаха Мариупол от съвсем целия промишлен район във вътрешността в сушата. А най-тежкият удар пристигна с построяването на Кримския мост. Тази година съветският президент Владимир Путин тържествено откри моста над Керченския пролив, който свързва Азовско с Черно море и разделя Крим от Русия. Под този мост към този момент не могат да минават огромните товарни кораби от класата „ Панамакс ". А таман такива кораби до момента правеха повече от 40% от оборота на пристанището в Мариупол.

Но това като че ли не е всичко. Киев се оплаква, че Москва непрестанно издига нови трудности пред украинския цивилен и търговски флот. Много усложнените инспекции за сигурност, които вършат съветските секрети служби на корабите, преминаващи под Кримския мост, неведнъж напълно сковават придвижването. Понякога корабите би трябвало да чакат цяла седмица. В тази обстановка многочислени задгранични превозвачи към този момент не правят курсове сред Черно и Азовско море.

Следващата цел на Москва?

„ Мариупол е Украйна! " – написа на един голям, разкъсан афиш край опожарените отломки на тогавашното кметство. Сградата беше подпалена през май 2014 година, когато проруските сепаратисти в продължение на два месеца владееха града. Но. Наблюдателите от много време допускат, че таман Мариупол ще бъде основната цел на едно бъдещо нахлуване на сепаратистите.

Хората в града гледат да стоят далеко от фронтовата линия. Мнозина към този момент са толкоз изтощени, че просто не ги е грижа. И държат под леглото си куфар, подготвен за път. Но има и други настройки. Особено по-младите хора като че ли към този момент са привикнали с войната, с КПП-тата и със заблудените снаряди. „ Всичко е наред ", споделя един млад мъж. „ Хората към този момент са привикнали, за нас тази обстановка към този момент не е изключителна. "
 Karte Asowsches Meer Krim Ukraine Russland DE
В морето обаче напрежението е доста по-осезаемо. То се усеща изключително отчетливо на борда на „ Донбас " - флагмана на украинската флота. Повечето членове на екипажа познават персонално моряците, задържани от руснаците по време на случая в Керченския пролив. Но те познават и съветските си „ сътрудници ". Преди анексирането на Крим по-голямата част от украинските Военноморски сили беше стационирана таман на този полуостров, в съседство с съветския Черноморски флот, който и до през днешния ден си остава в своята основна база Севастопол.

, украинските моряци бяха изправени пред избора: да останат там и да положат клетва за честност към Русия, или да изоставен дома си, с цел да продължат службата си за Украйна. Повечето моряци избраха Украйна. Но при всеки конфликт с съветската флота те виждат отсреща си хора, който до неотдавна са носели същата униформа като тях самите.

Слаба флота, мощен съперник

Офицерът Максим Носенко споделя, че е скъсал с предходния си живот на Крим, с цел да продължи да служи на Украйна в Мариупол. Той не има вяра, че в Азовско море украинската флота е в положение да оспорва превъзходството на руснаците. А Кремъл непрестанно се базира таман на украинската опасност, когато затваря Керченския пролив. „ В момента Русия има в района доста повече кораби от Украйна: брегова защита, съдове на ФСБ, Черноморския флот. Изобщо не може да става съпоставяне ", споделя Носенко.

Един взор към пристанището в Мариупол е задоволителен, с цел да стане ясно, че индивидът е прав. Ако не броим към този момент 50-годишния „ Донбас ", украинската флота в района се състои най-много от дребни патрулни съдове, не доста по-големи от туристическо корабче.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР