В Автомобилната федерация получили с 3 седмици закъснение заповед да

...
В Автомобилната федерация получили с 3 седмици закъснение заповед да
Коментари Харесай

Камен Михайлов: ММС подлага Автомобилната федерация на административен тормоз

В Автомобилната федерация получили с 3 седмици забавяне заповед да дават документи, в този момент чакат наказване за какво не са
42 автомобилни клуба входираха намерено писмо до министъра на младежта и спорта Радостин Василев. В него те насочат 7 въпроса към него и желаят да схванат бъдещето на този спорт в България. Състезателите са подготвени на митинг и даже желаят да създадат подготовка пред ММС или на жълтите павета в центъра на София. За повече детайлности към проблема се свързахме с ръководителя на Автомобилната федерация на България (АФБ) Камен Михайлов. Тази организация единствена у нас има лиценз от ММС в автомобилния спорт.

Г-н Михайлов, за какво се стигна до това намерено писмо, от какво не сте удовлетворени и какво се случва с автомобилния спорт в България?

Не сме удовлетворени от административния тормоз над нас от страна на ММС, къде с съображение, къде – не. Ние бяхме осъдени от служебния министър Кузманов да не даваме 6 месеца позволения за осъществяване на надпревари, период, който изтича в края на май. В неговата заповед имаше съображение, тъй като ние бяхме дали позволение на наши клубове, които не бяха вписани в регистрите на ММС. Ние изправихме „ кривиците “ си, само че тази заповед пристигна пост фактум. Тоест в деня на нейното издаване, те към този момент бяха вписани и всичко при нас беше наред. Но по този начин или другояче ние бяхме осъдени.

Но държа да подчертая, че с този акт Кузманов наказа не федерацията, а спортистите, които са лишени от изконното им право да упражняват спорта, който са си избрали. Това е записано и в европейското законодателство. Що се отнася до автомобилния спорт в България, то аз на среща при служебния тогава министър на два пъти подадох ръка на моите някогашни сътрудници от БФАС, персонално на господин Дунев. Поканих ги да се обединим и да работим дружно. Какъв беше, съгласно вас отговорът? Ами – никакъв… Ние считаме, че в целия случай е забъркан племенник на Андрей Кузманов, който е авто играч. И задачата евентуално е била да се вземе лицензът на АФБ и да отиде в БФАС…

Междувременно, в разстояние на 3,5 години ние спечелихме всички каузи против избора на Калоян Станчев за ръководител на БФАС. Решението по последното дело е от преди няколко дни и то не предстои на обжалване. В последна сметка справедливостта спечелва, само че виждате какъв брой години минаха.

Имахте ли среща със настоящия министър Радостин Василев?

- Да, през януари аз и Калоян бяхме при него. Мислех, че се срещам с мъж, който държи на мъжката си дума, само че се оказа, че не е по този начин. На срещата господин Василев даде обещание до края на януари да ни даде отговор – дали удостоверява заповедта на Кузманов за наказване до края на май, или ще я анулира. Нищо сходно не се случи. На 15 февруари в 17,00 часа получихме заповед от министър Василев, датирана от 28 януари. С нея се желае нашата организация АФБ да даде в период до 25 февруари на ММС голям брой документи, както и да бъде направена цялостна финансова проверка.

Ние не се тормозим по никакъв метод от инспекции, само че този период бе безусловно неосъществим, с цел да се оправим. Още повече, че множеството от желаните ни документи са налични в ММС! Поискахме удължение на периода, само че очевидно не го получихме и ние гадаем, че ще бъде употребен фактът, че не сме го спазили и ще бъдем наказани… Междувременно наш член, Пламен Стойков, получи телефонно позвъняване от Димитър Илиев, който е консултант по спорта на министър-председателя Кирил Петков. „ Пламене, авто спорт в България тази година няма да има, продавай си колата “. След като оповестихме този диалог, на срещата със състезателите в Стара Загора, е последвало ново позвъняване. Този път Димитър Илиев споделил: „ Пламене, нещо не си ме схванал “…

Какво очаквате да се случи в близко бъдеще?

На 28 февруари стартира дело в съда, с което апелираме заповедта на Кузманов. Но каквото и да реши съдът, настоящето управление на ММС също може да ни накаже. Вижте, Дунев и останалите му сътрудници считат, че надали не имат нотариален акт за автомобилната федерация. Но спортът е на спортистите. Федерацията единствено легитимира упражняването на спорта – приема регулации, правилници, дава лицензи, управлява надпреварите. Надявам се здравият разсъдък да надделее, подготвен съм на договаряния с някогашните ми сътрудници. Да спре този административен напън и още веднъж да си приказваме за авто спорт в България.

Какво тъкмо написа в откритото писмо до министър Радостин Василев?

Подписано е от 42 наши клуба, постоянни членове с заплатен членски импорт. Това е голяма част от нашите клубове. Те задават следните въпроси на министър Василев:

Водите ли диалози с БФАС (нелицензирано в ММС сдружение) за даване на лиценз за автомобилния спорт, макар че подобен е публикуван на АФБ?

На срещата ни направи усещане, че господин Дунев е добре осведомен с подаваните до ММС от страна на АФБ документи и тяхното наличие, апелирам да ни бъде обещано пояснение от кое място лицето има достъп до подаваните от АФБ тъжби?

Вярно ли е че, по думите на Румен Дунев, Вие сте ги посъветвали да не жалят последното правосъдно решение, което са изгубили, с цел да са „ чисти “ и да аплайват за лиценз?

През миналата 2021 година подавани ли са документи за лицензиране на БФАС като национална федерация ръководеща автомобилния спорт и какъв е статуса на заявката на БФАС все още?

Защо в границите на няколко дни след вписването им в Регистъра на спортните клубове към ММС, бяха заличени от Регистъра на спортните клубове към ММС 3 клуба, членове на Автомобилната Федерация на България, при изискване, че за вписването им са изпълнени всички условия по Закона за физическото образование и спорта?

Назначена е следващата инспекция на АФБ, на съображение Ваша заповед, представена е с дата 28.01.2022 в разказа на документи, които изисквате, само че същата не е връчена и не попада в изпратеното съобщение за назначена инспекция. Защо настояването за инспекцията е изпратено на 15.02.2022 в 17:00 ч. в АФБ със период за показване на изискуемите документи 25.02.2022?

Защо към момента на федерацията не е предоставена цитираната като приложена заповед?

Както всички разбрахме на срещата, задачата Ви е да отнемете лиценза на АФБ и да се даде народен състезателен лиценз на БФАС, това няма ли да опонира на ЗФВС в член 21.6?

Има ли държавна интервенция в националния и интернационалния интерес, каквото обществено изявление направи пред нас господин Дунев? Политическа или личностна е саморазправата с АФБ, тъй като на срещата се повдигна въпроса за дейностите и мненията от страна на Димитър Илиев, съветника по спорта към Премиера и сериозното лоби, което той има във ваше лице?

Очакваме с голям интерес отговорите…

Какво губят състезателите от неналичието на изясненост по кое време и дали ще стартира сезонът?

Ами доста. Губят спонсори, контракти с общини и така нататък Унищожава се автомобилния спорт в България. Той е безценен спорт, за положителни резултати в съревнование като Рали „ България “, да вземем за пример, се изискват най-малко 8-12 гуми по 360 евро всяка, настрана гориво, хотели и други разноски. Състезателите ни с неистови старания съумяват да си обезпечат част от тези пари от спонсори. И това с лека ръка се задрасква.

Говори се, че се готвят митинги. Кога ще бъдат те?

Зависи от изхода на конференцията ни на 8 март, на която е поканен и министър Василев. Надяваме се да пристигна, тъй като ще му зададем лице в лице много неуместни въпроси… Състезателите готвят митинги, в случай че няма решение. Федерацията единствено ще ги поддържа. Те са твърдо решени да създадат подготовка с колите си пред ММС или на жълтите павета в София. Но за какво би трябвало да се стига до такава степен. И още нещо, което прави усещане в последните седмици. ММС се пробва да се меси и в работата на интернационалната федерация ФИА. Меси се в администрирането на автомобилния спорт, това е неразрешено от закона. Нека ни ревизират, няма никакъв проблем, ние сме изрядни. Но нека не се стига до обстановка като годишното награждаване в Пампорово в края на 2021 година. Тогава изпратен „ специалист “ от ММС и един самостоятелен „ специалист “ от УС на БФАС се пробваха да провалят награждаването на над 200 души, тъй като започвали „ инспекция “. Когато схванаха тези 200 състезатели, „ специалистите “ бързо си потеглиха.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР