В австрийските Алпи спасиха бедстващ планинар, който прекара пет дни

...
В австрийските Алпи спасиха бедстващ планинар, който прекара пет дни
Коментари Харесай

Пет дни в скален капан на 2050 метра височина в Алпите

В австрийските Алпи избавиха бедстващ алпинист, който прекара пет дни в дълбока пролука преди да бъде открит. Спасителите назовават щастливата развръзка - коледно знамение и сюжет за холивудски филм.

Хаджидимово

45-годишният немец от Дуисбург потеглил из австрийските Алпи предходната седмица. След като три дни нямал новина, татко му се разтревожил и подал сигнал до полицията.

В това време катерачът бил на дъното на 30-метрова цепнатина в скалите. Паднал в нея, когато се подхлъзнал на пресния сняг. Снегът блокирал и обсега. За благополучие носел аварийни акумулатори за телефона си и траял да пробва. Чак късно вечерта на петия ден се появила връзка, само че неприятна.

Бернхард Магрицер - Алпийска полиция, Гмунден: В контролния център в Гмунден получили позвъняване от немски номер, само че не разбрали и дума. Колегата обаче знаел, че търсям човек и дал отговор с СМС .
Алпинистът съумял да изпрати джи пи ес координатите си.

Кристоф Премесбергер - австрийски планински избавител: Нямаше да го намерим, в случай че не беше ни изпратил координатите си. Представете си - метър и половина сняг в изолиран регион. Като да търсиш игла в купа сено.
С тъмнината, с риск за живота си 25 спасители незабавно поели към него. Намерили го в хипотермия, с ранено рамо и гален, само че в положително положение, като се има поради какво тестване е претърпял.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР