В Австралия масова стрелба не е имало през последните 22

...
В Австралия масова стрелба не е имало през последните 22
Коментари Харесай

Забраната на скорострелни оръжия слага край на масовите стрелби в Австралия?

В Австралия всеобща пукотевица не е имало през последните 22 години. Защо - споделя Теодора Гатева.


Април 1996 година. Мъж стреля безсистемно и убива 35 души в Порт Артър. С полуавтоматично оръжие, същото каквото е употребявал и Никълъс Круз в Паркланд, Флорида. Тогавашният министър председател на Австралия - Джон Хауърд, споделя, че страната няма да се трансформира в Съединени американски щати.

Седмици след тежкия случай е признат закон, с който обособените щати стартират да не разрешават скорострелните оръжия. Следващата стъпка - Канбера предлага да изкупи карабините, които подлежат на рестрикрции. Крайната цел - да се понижи броят на всеобщите стрелби.

Статистиката демонстрира, че тактиката работи. Проучване на университета в Сидни демонстрира, че в Австралия от 1996 година не са регистрирани всеобщи стрелби - за такива се одобряват произшествия с повече от 5 жертви. А забележителното е, че за предходните 18 години, т.е. сред 1979-1996, има 13 всеобщи покушения.

След измененията броят на смъртните случаи в резултат на приложимост на огнестрелно оръжие понижава. След всяка всеобща пукотевица в Съединени американски щати дават за образец Австралия. Дори и в този случай президентът Доналд Тръмп подчертава повече върху психическото положение на стрелеца от Флорида, а не толкоз върху обстоятелството, че на 19 можеш да имаш военен боеприпас.
Марк Уорнър, чиновник в магазин за оръжия и стрелбище: Проблемът не е в оръжието единствено по себе си. Човекът, в чийто ръце е то,j основава проблемите.
Все повече американци обаче желаят да има доста по-строги закони за това и от ден на ден щати самостоятелно работят в тази посока.

Джош Хороуиц, изпълнителен шеф на " Коалиция " Не на насилието с оръжие! ": През миналите месеци няколко щата започнаха да ползват така наречен заповед за ограничение на насилието с оръжие. Тя дава право на съответните органи или на фамилията да изискат правосъдна заповед, с която да изземат оръжия или военен боеприпас от човек, за който се допуска, че не е постоянен или че заплашва близките.

Докато не се откри общо решение, всеки щат взема решение самичък за себе си, а случаите като Нютаун и Паркланд ще не престават.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР