В аукцион, посветен на 80-годишнината на Йосиф Бродски, който ще

...
В аукцион, посветен на 80-годишнината на Йосиф Бродски, който ще
Коментари Харесай

Скрито от КГБ стихотворение на Бродски за Елвис отива на търг

В аукцион, отдаден на 80-годишнината на Йосиф Бродски, който ще се състои на 30 май в московската тръжна къща " Антиквариум ", има един необикновен лот - пожълтяло ксерокопие на непубликувано до момента стихотворение на поета, оповестява " Форбс ". 

Оригиналът на стихотворението, наречено " Посмотрите, кто умер " ( " Вижте кой умря " ) написан на ръка от Бродски, е унищожен някъде надълбоко из перлустрационните летописи на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) или събира прахуляк в някой скришен списък. Но едно копие се е съхранило. С години забавяне то въпреки всичко е намерило адресата си - поета и преводач Анатолий Найман.

Според Найман Бродски написва стихотворението през 1977 година, малко след гибелта на Елвис, на гърба на пощенска картичка със фотография на Краля на рока, която възнамерява да му изпрати от Лондон. При инцидентна среща я демонстрира на Ефим Славински (руски отстъпник, който работи в Би Би Си).

Славински се усъмнява, че картичка със фотография на рок звезда и стихове от Бродски ще стигне до получателя си в Съюз на съветските социалистически републики, и за всеки случай моли да ѝ направи ксерокопие. Оказва се прав - картичката с оригинала в действителност изчезва. След рухването на Желязната завеса той персонално предава ксерокопието на Найман в Москва.

Една година по-рано Анатолий Найман пътува до Ню Йорк, където се среща с Йосиф Бродски и двамата се снимат в ателието на различен съветски бежанец, който му дава няколко контролни разпечатки от фрагментите. А на другия ден ателието на фотографа, дружно с негативите, изгаря при случаен пожар. Една от непокътнатите разпечатки също взе участие в търга, предстоящата ѝ цена е сред 10 000 и 20 000 рубли, а за стихотворението наддаването стартира от 50 000 рубли (около 750 евро). 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР