В Астурия, в северозападната част на Испания, на 29 август

...
В Астурия, в северозападната част на Испания, на 29 август
Коментари Харесай

Откриха златни накити на 2000 години в Испания: Намерени са случайно от комунален работник

В Астурия, в северозападната част на Испания, на 29 август се е състояло значимо археологическо изобретение. Серджо Нарчианди, чиновник на локалната водоснабдителна компания, е направил изумително изобретение, до момента в който работил по тръби в района, пише Arkeonews.

Той се е натъкнал на бляскав предмет, разпознат по-късно като торк, тип антично бижу за врата, сходно на огърлица, обичайно свързвано с благородството. По-късно разкрили второ такова бижу. Смята се, че тези артефакти датират от желязната ера.

След като разкрил тези предмети, Серджо Нарчианди неотложно се свързал със чиновниците на реда, с цел да получи рекомендации по какъв начин да се оправи с находката. Въз основа на техните рекомендации управляващите са известени и на мястото са извикани специалисти от Археологическия музей на Астурия.



Снимка: Археологически музей на Астурия

Според откривателите тази находка дава обещание да хвърли светлина върху незнайни до момента аспекти от историята на желязната ера.

„ Това изобретение е доста значимо, тъй като за първи път знаем точния генезис на тези два скъпи предмета, които са висшият знак на авторитет за предримските общности, както и средата, в която са открити “, споделят специалистите.

Експертите акцентират смисъла на тези артефакти за разбирането на обичаите, технологиите, културните корени и обществената организация на епохата. Датирането на тези предмети е сложна задача, само че археолозите споделят, че те надали са по-стари от 2500 години. Торки, нормално направени от скъпи материали, са били носени основно от келтски и немски благородници.

„ И двете творби концентрират всички техники от древността, употребявани от бижутер с изключителни умения: леене, филигран, направа на мъниста, заваряване, комбинирани с естетически и геометрични претекстове и стилове, което в този момент ни разрешава да навлезем по-дълбоко в аспекти като разпръскването на други предмети чийто генезис преди не беше сигурен “, добавят експертите.

Интересното е, че наоколо до тези находки не са открити други археологически артефакти.

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР