В АСП липсват данни за около 48 хиляди души, които

...
В АСП липсват данни за около 48 хиляди души, които
Коментари Харесай

Бисер Петков: Липсват данни за около 48 000 с увреждания, които имат право на новата помощ

В АСП липсват данни за към 48 хиляди души, които имат право на новата финансова помощ по Закона за хората с увреждания. Те ще би трябвало да подадат заявление-декларация в Агенцията за обществено подкрепяне /АСП/, с цел да получат поддръжката. Това съобщи министърът на труда и обществената политика Бисер Петков по време на блиц надзор в отрасловата парламентарна комисия по труда и обществената политика, представен от Българска телеграфна агенция.

Министър Петков посочи, че за тези хора липсват данни за стремежи от тях метод за заплащане на помощта и надлежно номера на банковата им сметка в АСП. Броят им е станал явен при служебното култивиране на осведомителните масиви на Националния застрахователен институт /НОИ/ и АСП.

Прехвърлянето на заплащанията от Национален осигурителен институт към АСП е от началото на тази година по отношение на влизането в действие на новия Закон за хората с увреждания. В него е регламентирана финансова поддръжка, обвързана с линията на беднотия на мястото на до момента изплащаните от Национален осигурителен институт обществени инвалидни пенсии.

Министър Петков изясни, че 360 хиляди пенсионери са наранени от смяната. Заради разминаването в графиците за заплащане на Национален осигурителен институт при започване на месеца и на АСП в края на идващия месец за предходния месец, те са получили и по-малък размер на пенсиите. Това стана причина Д-р Хасан Адемов, ръководител на Комисията по труда, обществената и демографската политика да попита министър Петков, дали съществува административна опция средствата им да бъдат изплатени в границите на месеца.

Министър Бисер Петков осведоми, че от декември месец има съглашение сред Национален осигурителен институт и АСП за служебно култивиране на данните на лицата, които ще получават новата финансова помощ от АСП. Той увери, че в случай че лицата подадат заявление-декларация за поддръжка по новия закон до края на януари, те ще получат сумата, която им се поставя, през февруари.

" Вчера, 15 януари, започнаха заплащанията за месец декември предходната година. Включително се заплащат интеграционните добавки за месец декември на към 500 хиляди лица. Същевременно стартира преизчисляването по длъжностен път на всички тези 500 хиляди лица, които са получават месечната добавка, тъй че без да подават заявление, по длъжностен път от февруари да стартират да получават месечната финансова поддръжка по Закона за хората с увреждания ", увери общественият министър.

Петков увери още, че посредством службите на АСП и всички информационни канали се поставят всички старания на хората да им бъде обяснено, че заплащанията, които са получавали до момента не се губят, а се трансфомират. До 15-ти януари има към 4 100 подадени заявления-декларации за новата финансова поддръжка. Министър Петков увери, че в случай че хората се забавят по някакви аргументи, само че подадат заявката си до 31 март, то тогава те ще получат вкупом всички заплащания.

" В момента службите на Агенцията по обществено подкрепяне са натоварени доста с приемане на заявки за безплатните електронни винетки. В същото време се одобряват заявките за новата месечна финансова поддръжка. Правим всичко допустимо те да бъдат обработени, тъй че заплащането да се извърши в съответния график ", увери той. Министърът сподели още, че ще организира работна среща във връзка със забавените заплащания с Агенцията за обществено подкрепяне, само че липсват законови учредения за смяна в датата им. Бисер Петков бе безапелационен, че нищо няма да бъде изгубено от хората и те ще си получат средствата в повишен размер, очакван в Закона за хората с увреждания. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР